HistorieTopartikler

Utrolig cykelhistorie: Vandt Milano-Sanremo med en time. Kun fire gennemførte

Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Den fjerde udgave af Milano-Sanremo blev kørt den 3. april 1910. 63 ryttere var på startstregen i den udgave af den italienske klassiker, der siden er blevet meget berømt.

Milano-Sanremo 1910 blev kørt i ekstrem kulde og i perioder i snestorm. På Turchino-stigningen, der i løbets tidlige år ofte var afgørende, lå omkring 20 cm sne. Rytterne måtte trække over stigningen, og mistede hurtigt følelsen i flere kropsdele!

Franske Eugene Christophe var så medtaget efter at have passeret Passo del Turchino, at han måtte hvile sig op af en klippe. En forbipasserende fik øje på ham, og tog ham med på et herberg. Her fik Christophe varmen, i øvrigt nyt tøj, og efter en halv time kunne han køre videre. Det lykkedes for franskmændenden at få kontakt til de forreste i løbet, som han i øvrigt havde set passere fra et vindue på herberget.

Eugene Christophe havde fået den fordel, at han nu kørte i lange bukser. Hans følgesvende kunne ikke følge ham, og Christophe vandt løbet en time foran italienske Giovanni Cocchi. Det store forspring gjorde også, at det var muligt for vinderen at tillade sig endnu et stop for at få noget at spise, og i øvrigt skære de lange ben af sine bukser.

“Jeg har prøvet en del i min karriere. Med det, mine venner, det var løb”, skulle vinderen have udtalt kort efter at have ramt målstregen. Christophe var dog så medtaget, at han måtte tilbringe en måned på et hospital i Sanremo for at hans krop kunne komme sig over den ekstreme oplevelse. Franskmanden var desuden mærket af oplevelsen i endnu et par år.

Italienske Luigi Ganna kom ind på andenpladsen 40 minutter efter den franske vinder, men blev siden diskvalificeret for at have taget en bil!

Resultat, Milano-Sanremo 1910:
1 Eugene Christophe (Frankrig) 12:24,00
2 Giovanni Cocchi (Italien) +1:01,00
3 Giovanni Marchese (Italien) +1:17,00
4 Enrico Sala (Italien) +2:06,00

Endnu to ryttere skulle have gennemkørt ruten, men var først komme i mål efter at officials var taget hjem!

Eugene Christophe blev født den 22. januar 1885 og døde den 1. februar 1970. Han kørte som professionel fra 1904 til 1926! Han blev i 1919 den første nogensinde til at køre i en gul førertrøje i Tour de France. Tidligere var ingen førertrøje. Det lykkedes dog aldrig at vinde Tour de France. En række uheld stoppede Christophe. Det blev til en tredjeplads i 1919 og en andenplads i 1912, hvor han vandt tre etaper. Eugene Christophe blev syv gange fransk mester i cyklecross.