Historie

Utrolig cykelhistorie: Styrtet 200 meter før Tour’ens afslutning

Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Dagens historie er om den franske sprinter André Darrigade. Året var 1958. Scenen Tour de France. Den udgave hvor Hans E. Andresen, kaldet Hønsefarmeren, blev første dansker til at gennemføre verden største cykelløb. Noget der virkelig gav genlyd i Danmark. Men trods den historiske bedrift for dansk cykelsport spillede Hønsefarmeren, et tilnavn Hans E. Andresen havde fået ved 6-dagesløbene i Forum, ikke noget stor rolle i cykelløbets resultatlister.

Det gjorde derimod André Darrigade. Fem etaper vandt Darrigade undervejs. Heriblandt den indledende etape, der blev kørt i Belgien, men også niende, 15., 17. og 22. etape. Det kunne, og burde, dog været blevet til endnu en etapesejr til den franske sprinter, der i alt opnåede at vinde 22 etaper i hans hjemlands stolte cykelløb.

Løbets afsluttende etape blev kørt fra Dijon til Paris, hvor der var mål på det store Parc des Princes stadion. 200 meter før mål lå André Darrigade i en position, hvor det skulle gå meget galt, hvis han ikke skulle vinde. Men det gik meget galt. Darrigade kolliderede med Constant Wouters, en 70-årig official. Wouters forsøgte at forhindre fotografer at komme for tæt på rytterne, men endte paradoksalt med selv at blive påkørt.

Kollisionen var voldsom, og begge parter måtte transporteres på hospitalet. Darrigade slap med et par brud i skulder og ribben, mens Constant Wouters tragisk døde ti dage senere.
Italienske Baffi vandt etapen og Charly Gaul Tour’en samlet, hvilket i denne her historie dog er mindre vigtigt.

André Darrigade kørte som professionel cykelrytter fra 1951 til 1966. Han blev verdensmester året efter den tragiske hændelse i Paris. Og nåede også at vinde Lombardiet Rundt samt en etape i Giro d’Italia. Darrigade har desuden rekorden ved fem gange at have vundet den indledende etape i Tour’en. Den franske mestersprinter blev født den 24. april 1929, og lever stadig!