Utrolig cykelhistorie: Van Ests styrt er verdensberømt

Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Styrt er en del af cykelsporten. Der er utallige af dem i stort set alle cykelløb. De fleste er forholdsvis udramatiske. Et styrt er dog mere berømt end andre. I Tour de France i 1951 styrtede hollandske Wim van Est iført den gule førertrøje på nedkørslen fra Col d’Aubisque, og faldt 70 meter ned i en kløft.

Tour de France 1951. Udgave nr. 38. Der blev kørt over 24 etaper og i alt 4.690 kilometer. Wim van Est var en del af et hollandske nationalhold. På tolvte etape kom hollænderne med i et udbrud, og endte med at vinde etapen og erobre førertrøjen. Dagen efter var det tid til 13. etape fra Dax til Tarbes. Her skulle rytterne blandt andet over Col d’Aubisque i Pyrenæerne. På nedkørslen fra den klassiske stigning jagtede hollænderen de forreste. Men Van Est punkterede, ihverfald ifølge ham selv, skred ud og endte med at falde 70 meter ned af en kløft.

“Jeg ville køre til venstre, men cyklen kørte ligeud. Jeg var heldig, da jeg havde løsnet pedalspænden lige inden vi startede nedkørslen. Da jeg faldt sparkede jeg cyklen væk og holdt hænderne over mit hoved. Mit fald blev aftaget af nogle træer, og jeg fik fat i et af disse træner”, har Wim van Est siden fortalt.

Nærmest mirakuløst kom hollænderne ikke noget til. Men det krævede et reb interimistisk lavet af dæk samt masser af hjælp fra tilskuere at få Wim van Est tilbage på vejen.

Hollænderne ville gerne fortsætte cykelløbet, men blev overtalt til at tage på hospitalet. Han havde dig ikke pådraget sig noget skader.

Hjemme i Holland blev Van Est berømt og specielt da urfirmaet Potiac lancerede en kampagne, der gik på at deres ur kunne klare et fald på 70 meter.

Wim van Est var den første hollænder til at køre i Tour’en gule førertrøje. Han gentog dette i både 1955 og 1958. Han kørte som professionel i hele 16 år. Det blev til tre etapesejre i Tour’en, en i Giro d’Italia samt sejre i Flandern Rundt og det daværende store Bordeaux-Paris.
I øvrigt var Van Est inden sin cykelkarriere i fængsel i flere måneder for at have smuglet cigaretter på cykel. Han blev født den 25. marts 1923 og døde den 2. maj 2003.