Historie

Utrolig cykelhistorie: Lillebror døde i Fausto Coppis arme

Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

De fleste kender historien om Fausto Coppi. En af  verdenshistoriens mest berømte cykelryttere. Italienske Fausto Coppi vandt to gange Tour de France, fem gange Giro d’Italia, fem gange Lombardiet Rundt, tre gange Milano-Sanremo samt VM i 1953. Og så fik han en trist skæbne ved som 40-årig at dø af Malaria. En sygdom han erhvervede sig efter at have kørt et cykelløb i Burkina Faso.

Mindre kendt er historien om Serse Coppi, Faustos fire år yngre lillebror. Serse Coppi var ligeledes professionel cykelrytter, og fra 1945 på Bianchi teamet med Fausto som holdkammerat. Serse Coppis største sejr var brostensklassikeren Paris-Roubaix i 1949! Desværre sluttede livet brat for Serse Coppi.

Den 29. juni 1951 kørte Fausto og Serse Coppi Giro del Piemonte med deres Bianchi holdkammerater. Et cykelløb der nu er kørt i mere end 100 udgaver, og som i 1951 var på hele 272 kilometer
Med mindre end en kilometer til målstregen var både Fausto og Serse med helt fremme i feltet, og gjorde klar til en massespurt. Pludselig styrtede en række ryttere. Serse Coppi røg ned. Umiddelbart virkede det ikke til, at der var sket noget alvorligt for italieneren. Han kom forholdsvis hurtigt op på cyklen igen, og kunne trille til hotellet.
Men senere på aftenen fik Serse det dårligt. Den yngste Coppi-bror blev bragt på hospitalet, hvor der blandt andet blev konstateret en hjernerystelse.  En operation var nødvendig. Men det var for sent. Serse Coppi døde i Fausto Coppis arme om aftenen den 29. juni. 

Dødsårsagen var en hjerneblødning. Senere er der opstået historier om at Serse Coppi døde, da hans krop ikke kunne udskille en række dopingstoffer. Dette er dog aldrig bevidst.

Serse Coppi blev født den 1. januar 1923. Hans Paris-Roubaix-sejr måtte han i øvrigt dele med franske André Mahe. Dette efter en kaotisk afgørelse, hvor der var tvivl om hvilke gruppe ryttere, der var den forrest. Først blev Mahe udråbt som vinder, og hyldet på cykelbanen i Roubaix. Senere blev Serse Coppi udråbt til vinder, men efter en række skrivebordsopgør blev det besluttet, at de to skulle dele sejren!
Serse Coppi blev i sin karriere blandt andet også nr. to i Trofeo Baracchi i 1950, nr. tre i Giro del’Emilia i 1946 og nr. to på en Giro d’Italia etape i 1946. Han blev 28 år.