Bogomtale

Bastian Emil indrammer smukt cykelsporten i Fremad

CyclingWorld.dk har læst den nye Fremad skrevet af Bastian Emil Goldschmidt, og udkommet den 6. maj på Strandberg Publishing.

Af Kenneth Møller Kristensen

Mange cykelfans kender Bastian Emil som cykelkommentator på Discoverys platformen som blandt andet EuroSport. Her brillerer han ofte med poetiske og filosofiske vinkler på sporten og dens mange fascinerende aktører. Det fortsætter en formstærk Bastian Emil med i Fremad.

Debutantforfattateren lykkedes med at ramme cykelsporten smukt ind både i et historisk perspektiv, men også i hans poetiske tilgang til den ældre sport. Jeg vil faktisk gå så vildt som til hævde, at Bastian Emil tilføjer nye vinkler, nye måder at anskue og ny romantik til cykelsporten. Eksempelvis i kapitlet Kaptajnen. “Jeg nyder at bruge ordet kaptajn om cykelryttere. Det er det bedste ord, bedre end anføre eller leder”, er et udsagn som rammer cykelsportens essens perfekt.
Og de tråde som Bastian Emil i kapitlet Fornuften trække fra Laurent Fignons berømte Tour de France-nederlag i 1989 til moderne cykelsport fik denne anmelder til et øjeblik at tror, at der var tale om nostalgi for nostalgiens skyld. Men så rundes kapitlet af med en beskrivelse af cykelsportens moderne romantik, og hvor meget forfatterne holder af denne. Smukt.

Fremad består af 21 kapitler med hver deres tema. Der kan læses kronologisk, men det behøver man langt fra. Hvert kapitel er som en lille rejse i en speciel vinkel på sporten. Det meste er gribende, spændende og lærerigt.
Selvfølgelig er nogle kapitler mere relevante end andre. Der var vel ingen grund til at udpensle Mads Pedersens VM sejr endnu mere. Den står super klart i erindringen. Heldigvis. Og generelt hvis du er hardcore cykelfan er der ikke meget ny cykelviden at hente. Men det gør ikke noget. Gentagelsen er smuk. Og til gengæld bliver læseren beriget med mange litterære- og historiske referencer, der smukt rammer cykelsportens fortællinger ind. Sammenligningen mellem Michael Rasmussen og Hannibal, hærføreren fra den anden punisk krig, er selvfølgelig bizar, men alligevel fascinerende. Forfatterens begejstring for timerekorden er smittende, evnen til at drage paralleller mellem begivenheder i cykelsporten og datidens sociale betingelser er blændende, mens forfatterens forelskelse i Fausto Coppi er lidt for gennemtrængende.

Fakta er, at hvis du elsker cykelsporten, elsker dens romantik, dens historie, sportens storhed og de mange fantastiske karakterer, så skal du læse Fremad. Ellers skal du bare læse den for at nyde Bastian Emils elegante sprog.

Fremad er på 200 sider, i hardback, illustreret med fantastisk foto og koster kr. 199,- i anbefalet pris. Du kan bestille den i CyclingWorldshop.dk på dette link. Prisen for fragt i CyclingWorldshop er blot kr. 25,-