BogomtaleTopartikler

Monumenter giver Monumenterne perspektiv

Cykelsportens fem Monumenter, Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége og Lombardiet Rundt, er noget helt specielt. Det er ikke blot tale om cykelløb, men om noget meget større. Det er kultur, og det er historie. Ja det kan lyde lidt højtravende, og svært at forstå for nogen. Men det kan du for alvor komme til at forstå, når du læser Tonny Vorms nye cykelbog, Monumenter.

Af Kenneth Møller Kristensen

Den 16. marts udkommer Monumenter på Forlaget Lindhardt og Ringhof. CyclingWorld.dk har haft lejlighed til at læse bogen. Og dette med stor fornøjelse.

Monumenter er først og fremmest en meget velskrevet og underholdende bog. Den indeholder nemlig ikke blot gode historier fra de fem fantastiske cykelløb, men giver også et meget berigende historisk perspektiv på løbene, og så er der bare masser af viden at hente på de 302 sider. Vidste du eksempelvis hvorfor det var muligt at gennemgøre Flandern Rundt under Anden Verdenskrig? At nr. to i Paris-Roubaix i første udgave, danske Charles Meyer har dystet med Western-legenden Buffalo Bill, om at komme længst på henholdsvis hest og cykel! Ved du hvorfor Paris-Roubaix kaldes for Helvede i Nord?  Eller hvordan Arenberg-skoven kom med i brostensløbet? Ved du om det hedder Milano-San Remo eller Milano-Sanremo? At vinderen af de første Liége-Bastogne-Liége aldrig tidligere havde kørt et cykelløb? Eller hvad Lombardiet Rundt oprindeligt hed?
Måske eller måske ikke. Men den viden, og ekstrem meget anden viden, kan du ihvertfald erhverve dig ved at læse Tonny Vorms seneste bog.

Endnu et plus ved Monumenter er, at der er samlet mange input fra ryttere som selv har siddet i feltet i de store cykelløb. Blandt andre Matti Breschel, Jesper Worre, Brian Holm og Mark Cavendish bidrager til bogen. Det giver bare en ekstra dimension til helheldsindtrykket. Og det gør det også, at Vorm, som jeg-fortæller, i flere passager inddrager sine egne oplevelser i forbindelse med løbene. Specielt en episode, hvor forfatteren ser Paris-Roubaix sammen med Francesco Moser er virkelig interessant læsning.

Du bør som cykelfan eller måske bare hvis du er historisk interesseret, læse Monumentet. På den måde får du for alvor perspektiv på hvilken betydning og vigtighed, blandt andet for lokalområderne, de fem Monumenter har. 

Monumenter vil ovenstående vurdere til at være en af de bedste cykelbøger, der er skrevet på dansk. Og så er et bare en rigtig flot bog, med et super lækkert cover, at have stående på hylden eller liggende på bordet. På den måde har du også let adgang til den dejlige statistik, som findes bagerst i Monumenter.

Monumenter er på 302 imponerende sider og den koster i anbefalet udsalgspris kr. 329,95.