BogomtaleTopartikler

Bastian Emils syn på cykelsporten er fascinerende

Den 10. november udkom Bastian Emil Goldsmidt, som mange kender fra Eurosport, med Verden af Vilje. CyclingWorld.dk har haft lejlighed til at læse bogen, der er den anden cykelbog fra Goldschmidt.

Af Kenneth Møller Kristesnsen

Det er en anderledes layout, der er lavet af forlaget til Verden af Vilje. Teksten står mod kanten både til højre og til venstre. Hvert kapital indledes en overskrift i en ramme. Det kan godt forvirre ved første øjekast, men bliver hurtigt en helt naturlig ting. Det samme kan man sige om Goldschmidts syn på cykelsporten. For det er tydeligt, at for den unge cykelekspert er cykelsporten andet end det at køre på cykel og komme først over målstregen. Forfatteren formår at indsætte fortællingerne fra cykelløbene i et historisk og filosofisk perspektiv. Og det på en stadig afslappende måde. Virkeligt behageligt. 

I Verden af Vilje kommer læserne med på forfatterens rejser et år til cykelløb. Det er i sig selv en gave. Og det er Bastian Emils måde at skrive på også. Bedst er Goldsmidts evne til at mixe cykelberetninger med rejseberetninger og evnen til at sætte cykelløbene i et historisk perspektiv. Og er du cykelfan, så er det bare at nyde de mange historiske referencer til tidligere tiders stjerner måske med en overvægt mod Fausto Coppi, men den overvægt er fortjent og tilgivet. Kan du lide Europas historie, så kan du blive klogere på Salò-republikken, på forfatter Dino Buzzatis reportager og på rigtigt meget andet.

Bogen er en rejse tilbage til den gang, hvor TV og Internettet blev stedet, hvor cykelløb blev dækket. Tilbage til en tid, hvor det var litterære reportager i dagbladet, der var den primære kilde til information fra cykelsporten. De 32 reportager er uden diskussion værd at læse. Og så kan man som læser kun blive fascineret af de imponerende mange detaljer som Bastian Emil Goldsmidt har fået med i sin bog. Du får som læser enormt udbytte ved at læse Verden af Vilje.

Husk at der er masser af cykelbøger i vores webshop Sportsbog.dk.