HistorieTopartikler

Utrolig cykelhistorie: Førte Tour de France. Så knækkede forgaflen

Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Tour de France 1913. Den ellevte udgave af det franske etapeløb. Og en meget dramatisk en af slagsen. Belgiske Philippe Thys vandt, og Christian Christensen var første danske deltager i løbet. En anden episode definerer dog fortællingen om løbet.

Sjette etape blev kørt over 325 km fra Bayonne til Luchon og over flere store stigninger i Pyrenæerne. Rytterne blev sendt afsted kl. 3 om natten. Løbets førende rytter, belgiske Marcel Buysse udgik tidligt, da han var håbløst sat tilbage, og dermed var franske Eugene Christophe, der også var i front på etapen, reelt Tour’ens førende rytter.

Men på nedkørslen fra Col du Tourmalet gik det galt for Christophe. Styret rokkede pludselig mærkeligt. Han stoppede for at undersøge cyklen. Forgaflen var knækket.

Det var ikke tilladt at skifte cykel eller få hjælp fra andre. Så franskmanden måtte begå sig til fods 10 kilometer med cyklen på skulderne. Og i øvrigt med sårene trillende ned af kinderne.

I byen Sainte-Marie de Champion fandt Christophe en smedje. Foran den åbne ild gik han i gang med at reparere sin cykel. Armbolt, hammer og blæsebælg blev flittigt brugt. Det hele blev observeret af både kommissærer og repræsentanter for de øvrige ryttere. Efter tre timers hårdt arbejde lykkedes det at gøre cyklen klar igen.

Christophe fik dog yderligere en tidsstraf på ti minutter for at havde modtaget hjælp i smedjen. Det var en blot 12-årig dreng, der havde hjulpet med at puste med blæsebælgen. Straffen blev dog siden nedsat til tre minutter. Franskmanden endte etapen som nr. 29, men tre timer og 50 minutter efter den vindende Philippe Thys, der altså senere kunne hyldes som vinder af det ellevte Tour de France. Imponerende at Christophe stadig blev bedre placeret end 15 andre ryttere på etapen. Samlet blev han nr. syv i Tour de France 1913. 

Eugene Christophe var i øvrigt den første rytter, der kørte i en gul førertrøje i Tour de France. Det skete i 1919. Han vandt aldrig Tour’en. Men i 1910 vandt han Milano-Sanremo efter en fantastisk indsats. 

Smedjen som Christophe benyttede findes i øvrigt stadig. Og er gjort til et mindesmærke for en af Tour de Frances mest berømte historier.