Triumftoget for Danmarks Tour-helt

I anledning af at der i disse dage køres udgave nr. 28 af PostNord Danmark Rundt bringer vi lidt uddrag fra bogen Historien om Post Danmark Rundt – De første 25 udgaver, der kan erhverves for blot kr. 75,- på dette link. I dag bringer vi kapitlet om 1995-udgaven, der blev den første i den nye æra og den første med Post Danmark som sponsor.

Triumftoget for Danmarks Tour-helt

Post Danmark var ny hovedsponsor, Bjarne Riis var folkehelt, og Nicola Minali vandt tre etaper. I 1995 var Post Danmark Rundt tilbage for fuld udblæsning.

I 1994 blev Post Danmark, der netop var blevet en selvstændig virksomhed, hovedsponsor for Danmarks Cykle Union. Dermed var grundlaget for en ny periode for Danmarks største cykelløb lagt. Til 1995-sæsonen besluttede Danmarks Cykle Union og Post Danmark at genoplive det, der nu fik navnet Post Danmark Rundt. Igen var Henrik Elmgreen blandt bagmændene for løbet, men nu som løbsdirektør, ansat af Danmarks Cykle Union, der stod som arrangør.

Første udgave i den nye Post Danmark Rundt-epoke blev kørt som en såkaldt Open-udgave, der ikke gav point til verdensranglisten. Feltet var derfor en god blanding af amatører og professionelle. Bjarne Riis var i 1995 blevet nummer 3 i Tour de France, havde status af folkehelt og var dermed det store trækplaster i Post Danmark Rundt. Med til Danmark på sit Gewiss-Ballan-team havde den danske mester blandt andre sprinterne Nicola Minali og Stefano Zanini. Hollandske TVM kom med de danske profiler Bo Hamburger, Jesper Skibby og Peter Meinert, Motorola med Johnny Weltz samt George Hincapie og Kaspars Ozers, Collstrup med Frank Høj, mens man på Team Post Danmark havde samlet blandt andre Brian Holm og Lars Michaelsen. Desuden deltog en række danske, svenske, hollandske, norske og finske amatører i løbet.

Styrt og sejr
Løbet blev kørt over syv etaper fra den 1. til 5. august, og hele vejen var der massiv tilskueropbakning. Den danske succes i Tour de France kunne virkelig mærkes. Der blev indledt i Esbjerg, hvorfra der på første dag skulle køres over 178 km til Holstebro. Etapen endte i en massespurt, hvor Riis uden problemer afleverede Minali til sejr og gul førertrøje. Stor opmærksomhed trak det, at Jesper Skibby styrtede 14 km før mål, men fik kæmpet sig i mål, dog med et tidstab på mere end fem minutter.

KMK02020light

Anden etape blev indledt i Herning og blev kørt over 180 km via Viborg, Dollerup Bakker og Randers inden afslutning i Aarhus. Skibby var kommet sig over sit styrt, men var sat tilbage i klassementet, Med hele 100 km til mål angreb TVM-rytteren, og nærmest sensationelt lykkedes det at holde til mål i Aarhus med et forspring på halvandet minut til feltet. Minali fik overrakt løbets førertrøje, men efterfølgende korrigerede kommissærene resultatet. Der havde været huller i feltet, og hollandske Max van Heewijk, der blev nr. 2 på etapen, var den retsmæssige indehaver af førertrøjen. Sejren var i øvrigt den tredje i Post Danmark Rundt til Skibby, der dermed blev den første til at vinde i både den nye og gamle æra af løbet.

To afgørende etaper
Onsdag den 3. august blev der kørt to afgørende etaper for Post Danmark Rundt 1995. Først var rytterne ude på 124 km fra Aarhus til Vejle og over en lang række hårde stigninger. Bo Hamburger angreb, hvilket favorit Bjarne Riis ikke kunne lade passere. De to danskere fik lettiske Kaspars Ozers (Motorola) med, og dermed var løbets afgørende udbrud med repræsentanter fra løbets tre store teams dannet.

KMK006_light
De tre ramte målstregen mere end to minutter foran næste gruppe, mens feltet var mere end syv minutter efter. Hamburger vandt etapen efter tæt spurt med Ozers. Nu var klassementet i Post Danmark Rundt 1995 et opgør mellem de to danske Tour de France-stjerner.

Men allerede på den følgende enkeltstart satte Riis tingene på plads. I Tourens tidskørsler havde Riis blot måtte bøje sig for Miguel Indurain, men på enkeltstarten i Vejle var Gewiss-kaptajnen i særklasse på de 14,7 km. Riis vandt hele 56 sekunder foran Skibby, mens Hamburger tabte 1 minut og 9 sekunder.

Flere Minali-triumfer
4. etape var en forholdsvis kort af slagsen, over 129 km fra Kolding til Odense. Gewiss-sprinter Nicola Minali vandt sin anden etape på en dag, hvor amatørerne Marc Strange Jacobsen og Magnus Bäckstedt forsøgte sig. Næste dag var det Lennie Kristensen og Aaert Vierhouten, der var dagens lykkeriddere, men igen endte etapen,fra Korsør til Roskilde, i en massespurt. Denne gang kørte Gewiss-Ballan og Bjarne Riis spurten for Stefano Zanini. Men italieneren blev snydt af Jesper Skibby, der vandt sin anden etapesejr i 1995 – og sin fjerde i løbet i alt.

KMK02010light

Dermed havde TVM og Gewiss-Ballan tre sejre hver. Hyldesten af Riis og tilskuerfremmødet havde været enormt på de øvrige etaper, men på finaleetapen fra Roskilde til Frederiksberg nåede dette nye højder. Politiet skønnede, at op mod en kvart million tilskuere overværede etapen, og alle steder var der bannere med hyldest til Bjarne Riis. “Riis er Gud” var for eksempel et meget brugt slogan.

Rundstrækningen på Frederiksberg var tæt pakket med mennesker. Kim Marcussen og Jan Østergaard slap af sted i dagens største angreb, men som ventet endte det med massespurt på Frederiksberg Allé.

Nicola Minali beviste, at han var i verdensklasse som sprinter, og vandt sin tredje etapesejr i Post Danmark Rundt 1995. De tre fra udbruddet i Vejle, Riis, Hamburger og Ozers endte også på de øverste pladser i klassementet. Bedste amatør blev Nicolai Bo Larsen på 4. pladsen. En placering, han grundlagde via en 4. plads på den afgørende etape fra Aarhus til Vejle. Holdkonkurrencen blev vundet af TVM.

Kæmpe succes
Den første udgave i den nye æra blev en enorm tilskuersucces, som det var svært at forestille sig kunne overgås. TV 2 sendte hver aften sammendrag fra etaperne med omkring en million seere, og omkring 100.000 tilskuere menes at have overværet finalen på selve Frederiksberg, mens det blev anslået at tæt på en million havde set løbet live på et eller andet tidspunkt. Feltets kvalitet med en blanding af amatører og professionelle kunne ellers med rette kritiseres, men det påvirkede på ingen måde tilskuerinteressen. Og det var vigtigt overhovedet at få gang i Danmark Rundt igen.

Post Danmark Rundt 1995  – 1.- 6. august

Slutstilling:
1. Bjarne Riis (Danmark-Gewiss Ballan), 21.21,34
2. Bo Hamburger (Danmark-TVM) +1.02
3. Kaspars Ozers (Letland-Motorola) +2.05
4. Nicolai Bo Larsen (Danmark-Danmark) +4.23
5. Frank Høj (Danmark-Collstrup) +4.45
6. Jelle Nijdam (Holland-TVM) +5.09
7. Peter Meinert (Danmark-TVM) +10.29
8. Axel Merckx (Belgien-Motorola) +11.09
9. Jimmi Madsen (Danmark-Team Post Danmark) +11.16
10. Markus Andersson (Sverige) +11.25

Vinder af pointkonkurrencen: Bo Hamburger (Danmark-TVM)
Vinder af holdkonkurrencen: TVM

Etape for etape:

1. august: 1. etape Esbjerg – Holstebro, 178 km
Vinder: Nicola Minali (Italien-Gewiss Ballan)
Førertrøje: Nicola Minali (Italien-Gewiss Ballan)

2. august: 2. etape Herning – Aarhus, 180 km
Vinder: Jesper Skibby (Danmark-TVM)
Førertrøje: Max van Heewijk (Holland-Motorola)

3. august: 3. etape A Aarhus – Vejle, 124 km
Vinder: Bo Hamburger (Danmark-TVM)
Førertrøje: Bo Hamburger (Danmark-TVM)

3. august: 3. etape B Vejle, (enkeltstart) 14,7 km
Vinder: Bjarne Riis (Danmark-Gewiss Ballan)
Førertrøje: Bjarne Riis (Danmark-Gewiss Ballan)

4. august: 4. etape Kolding – Odense, 129 km
Vinder: Nicola Minali (Italien-Gewiss Ballan)
Førertrøje: Bjarne Riis (Danmark-Gewiss Ballan)

5. august: 5. etape Korsør – Roskilde, 166 km
Vinder: Jesper Skibby (Danmark-TVM)
Førertrøje: Bjarne Riis (Danmark-Gewiss Ballan)

6. august: 6. etape Roskilde – Frederiksberg, 125 km
Vinder: Nicola Minali (Italien-Gewiss Ballan)
Førertrøjen: Bjarne Riis (Danmark-Gewiss Ballan)

Årets Sponsorer:
Hovedsponsor: Post Danmark
Sponsor af pointkonkurrencen: Scandic Hotels
Sponsor af spurtkonkurrencen: Club La Santa
Sponsor af figtherkonkurrencen: Steff Houlberg
Sponsor af bedste amatørkonkurrencen: Shimano
Sponsor af holdkonkurrencen: Eurocard