Historie

Den første danske OL-deltager cyklede hjem

Nedenstående historier er fra bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten, som du kan købe via SportsBog.dk.

Første danske OL-deltager cyklede hjem
De Olympiske Lege i 1906 var ikke officielle fra Den Internationale Olympiske Komites side . Der var blevet afholdt lege i St . Louis, USA i 1904, og de næste lege var planlagt til 1908 i London . Men grækerne ønskede at fejre 10-året for de første moderne lege i Athen i 1896 og arrangerede derfor ekstra Olympiske Lege i den græske hovedstad i 1906 . Lege, der faktisk blev meget betydningsfulde for dansk sport, da de gav anledning til at stifte Danmarks Olympiske Komite den 29 . oktober 1905.

Danmark deltog med et stort hold ved OL 1906, 54 mænd og 14 kvinder.

Og 1906 blev også året, hvor dansk cykelsport fik den første OL-deltager.

Carl Andreasen, født 1874, maler, altså kunstmaler, og vinder af både Fyen Rundt (1903), Stjerneløbet (1902 og 1905) og siden dansk mester i 1910, drog til Athen primært for egne økonomiske midler. Han var blevet udtaget af unionen af danske cykelklubber, men økonomien var begrænset.

Andreasen var altså 32 år i 1906 og kendt som en person, der gik egne veje. Faktisk byggede han selv den cykel, han kørte OL på, han var vegetar og meget pertentlig med både sin træning og sit udstyr. Men ved OL-løbet i Athen havde han den udfordring, at der skulle køres samlet start, som dengang blev kaldt at køre ”i klump”. Det var den danske rytter ikke vant til, og han valgte derfor at lægge sig bagerst i den første del af løbet og så efterfølgende passere den ene rytter efter den anden.

Der blev kørt på Marathonsletten, Athen-Marathon-Athen, altså 85 kilometer, to maratonløb.

Andreasen kørte sig langt frem blandt de 39 konkurrenter og endte OL-løbet som nr . syv. Trods alt en god dansk placering . Frankrig besatte alle tre medaljepladser ved Fernand Vast, Maurice Bardonneau og Edmond Luguet, og efterfølgende er der fortalt historier om, at der blev snydt med skub fra motorcykler.

Men der var skrevet dansk cykelhistorie, og efter OL-løbet blev Carl Andreasen i Grækenland for at opleve det smukke land og dets fantastiske historie. Da han skulle retur til Danmark, foregik det på cykel. Der skulle godt nok spares på pengene i 1906, men alligevel imponerende at tage sådan en tur!