Historie

Greg Lemond ydmyg efter at have fået stor hæder

Den tredobbelte Tour de France-vinder Greg Lemond blev i sidste uge tildelt USAs største civile hædersmedalje, The Congressional Gold Medal. En hæder der gives til personer, som har bedrevet noget, der har fået stor indflydelse på USAs historie, og tidligere kun er givet til ti sportsfolk heriblandt golfspiller Jack Nicklaus, bokser Joe Louis og løber Jesse Owen. Og i øvrigt til store historiske personer som George Washington, Winston Churcill, Martin Luther King samt flyvepionerer Orvile og Wibur Wright.

Lemond er selv ekstrem ydmyg over at have modtaget hærdren. “Hvorfor mig? Jeg ved ikke hvad jeg skal sige”, udtaler en meget ydmyg Lemond i et interview med Wall Street Journal. “Jeg tænker altid at noget som dette, er for mennesker som redder liv eller opfinder en kur mod nye sygdomme”.

Greg Lemond blev både første amerikaner til at vinde Tour de France og den første amerikaner til at blive verdensmester på landevej. I alt vandt han Tour’en tre gange (1986, 1989 og 1990), VM to gange (1983, 1989). Han kørte som professionel fra 1981 til 1994, og var på mange måder med til at rykke cykelsporten ind i en ny tidsalder.

Og så er historien om hans comeback fra en vådeskudsulykke i 1987 nærmest som et eventyr. Greg Lemond har desuden været en markant skikkelse i antidopingkampen i amerikansk cykelsport, og det er i den forbindelse også kommet frem, at han blev sexuelt misbrugt som barn.