BaneBane VMHistorieTopartikler

Cykel-historie: Da krig stoppede VM i Danmark

I 2024 skal bane-VM afvikles i Danmark. Det er tredje gang i Ballerup Super Arena. Tidligere har der ni gange været afholdt bane-VM på den hedengangne Ordrupbane. Frem til oktober 2024 bringer CyclingWorld.dk derfor løbende historier om bane-VM.

Af Kenneth Møller Kristensen

I 1914 var der for fjerde gang bane-VM på Ordrupbanen nord for København. Eller det vil sige. Det blev indledt, men ikke afsluttet.

Den 28. juni 1914 blev den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand skudt og dræbt i serbiske Sarajevo. En gnist der siden endte med at tænde op under Første Verdenskrig.
I juli 1914 gennemgik Europa den såkaldte juli-krise med mange diplomatiske manøvre mellem Østrig-Ungarn, Rusland, Frankrig og Storbritannien. 
Den 23. juli afleverede Østrig-Ungarn et ultimatum til Serbien om at de ønskede politimyndighed i Serbien. Det afvist serberne. Rusland begyndte at mobilisere deres hær for at beskytte deres allierede fra Serbien. Tyskland erklærede krig mod Rusland for at hjælpe deres venner fra Østrig-Ungarn, og senere erklærede Tyskland også krig mod Frankrig.
Derefter endte det med storkrig mellem ententemagterne, Frankrig, Storbritannien og Rusland med støtte af blandt andet Serbien, Japan og Italien samt centralmagterne Tyskland, Østrig-Ungarn, der havde Osmanerriget og Bulgarien på deres side.

Læs videre længere nede.

Samme dag som Franz Ferdinand blev skudt blev det tolvte Tour de France indledt. Tre dage efter Østrig-Ungarn havde afleveret deres ultimatum til Serbien, og dermed reelt erklæret krig, sluttede Tour’en i Paris. Bane-VM 1914 var planlagt til afvikling på Ordrupbanen i starten af august. Men det blev kun til en løbsdag, den 2. august. Der blev kørt motorpace over 100 km. Den syvdobbelte verdensmester, britiske Leonard Meredith, udgik tidligt grundet problemer med udstyr og sygdom, hvilket ifølge 1914-udgaven af magasinet Cyklen, fik publikum til at miste interessen for at følge med i løbet! I stedet var det hollandske Cor Blekemolen, der sejrede suverænt. Sølvet gik til belgiske Jacques Van Vinkel og bronzen til tyske Walter Stelzer. Det eneste medaljesæt der blev uddelt ved bane-VM 1914.
Første Verdenskrig hærgede, og satte en stopper for de øvrige planlagte cykelløb ved bane-VM 1914. Først i 1920, i øvrigt i Antwerpen, blev der igen kørt om bane-VM medaljer.

Husk at der er masser af historiske cykelbøger hos Sportsbog.dk.