Historie

Utrolig cykelhistorie: Snydt for Dannebrog

Utrolige cykelhistorier er en artikelserie som vi her på CyclingWorld.dk forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Kay Werner Nielsen blev kendt som Dannebrog på to hjul. Han sagde selv, at han dengang han kørte var mere kendt, end Dronning Margrethe er nu. Og når man ved hvor populære 6-dagesløbene, der var Kay Werners primære domæne, var i 1950erne, så skal det nok passe. Werner var kongen af 6-dagesløbene i Forum, og manden der opfandt begrebet Par nr. 7. Men engang blev han snydt for at se Dannebrog blive hejst. Det er vist aldrig sket for Dronning Margrethe.

Ud over at være fantastisk til parløb og 6-dagesløb generelt, så var Kay Werner også en fremragende temporytter. 13 år i træk blev han dansk professionel mester i 5 kilometer forfølgelsesløb. Og så blev det til tre VM-medaljer i disciplinen. Sølv i 1953 og to gange bronze i henholdsvis 1951 og 1956. I 1956 satte han også dansk timerekord på Vigorellibanen i Milano. Beviser på at Werner kunne meget mere end 6-dagesløb.

En speciel historie knytter sig til den VM-medalje, som Kay Werner vandt i 1953. VM blev der år afholdt på Oerlikonbanen i Zürich. Danskeren havde forberedt sig rigtigt godt, og tog til Schweiz med stor optimisme.

Men det havde arrangørerne ikke opdaget. Faktisk havde de slet ikke regnet med at de danske deltagere kunne vinde medaljer. Der var ihverfald ikke fremskaffet et Dannebrog, der passede til flagstængerne ved præmiepodiet.

Kay Werner besejrede italieneren Piazza og franske Hassenforder. I finalen skulle den formstærke dansker møde den forsvarerende verdensmester, australske Sidney Patterson. Den gang opererede man med røde og grønne lamper, så rytterende kunne nå at se, hvem af dem, der førte. Danskerens lampe var grøn. Med to omgange tilbage førte Kay Werner fortsat, men australieneren var kendt for sin gode finale. På sidste omgang overtog Patterson føringen og blev verdensmester. Kay Werner var tydeligt skuffet. Men det skulle blive endnu værre. 

Semifinalen og finalen var blevet kørt så hurtigt efter hinanden, så det var ikke lykkedes for arrangørerne at fremskaffe et Dannebrog til præmiecermonien. Oppe under tribunen hang alle de deltagende nationers flag heriblandt også et lille Dannebrog. En mand blev sendt op for at hente det ned. Men hen nåede det ikke i tide til cermonien. Der var tre flagstænger. Australiens flag på den ene, Italiens flag på det andet, mens den tredje flagstang var tom!

Kay Werner nåede i øvrigt at vinde 14 6-dagesløb. Efter karrieren var han blandt andet sportsleder på vinterbanen i Forum og formand for Dansk Professionel cykelforbund. Han døde i 2014, og nåede flere gange at besøge det moderne 6-dagesløb i Ballerup Super Arena, hvor der er indrettet en Kay Werner lounge.

Læs i øvrigt mere mere om Kay Werner i bogen 6-dagesløb.