Internationalt landevej

VM i landevejscykling: En opsummering af vinden, varmen og vinderne

Qatars ørken – et månelignende landskab, som brydes af en dobbeltsporet landevej med dette års VM-ryttere på. Som seere hjemme i sofaen kan vi ikke mærke varmen, men den luksuriøse og moderne skyline som bølger i baggrunden giver os en tilnærmelsesvis fornemmelse.

Det var bare for varmt,” udtalte den 21-årige, belgiske rytter, Nathan Van Hooydonck. ”Efter at løbet endte var der stadig 36 grader. Det er alt for varmt. Ude på vejen må det helt sikkert have være omkring 40 grader. Det er for meget.”

Derudover var der vindene, som flygtede hen over de flade vidder.

Dette var vejrforholdene, som rytterne måtte udholde ved årets VM.

Dideriksen sikrer dansk sejr

Jolien D’Hoore, Chloe Hosking, Kirsten Wild og Marianne Vos var blandt favoritterne ved kvindernes løb om lørdagen. Bet365, som tilbyder sports odds og tips, gav inden løbet D-Hoore og Hosking odds 5.50, Wild odds 6.00 og Vos odds 8.00.

Vi var da også vidne til et taktisk omend anspændt løb, hvor disse favoritter ofte så hinanden an.

Med 300 meter tilbage så Vos sin mulighed for stikke af. Wild svarede hurtigt igen. Men det skulle vise sig at blive Danmarks Amalie Dideriksen som i sportsmæssig forstand fik det sidste ord, da hun med strøg forbi sine hollandske konkurrenter i de afgørende sidste meter.

Det er værd at nævne, at Dideriksen kun havde to holdkammerater, Julie Leth and Cecile Uttrup Ludwig.

Jeg drømte om en top 10, men mine holdkammerater var fantastiske i dag. Jeg havde et mindre styrt, og de fik mig tilbage”, sagde Dideriksen efter løbet. Om selve sejren indrømmede hun da også at, denne var ”en overraskede for alle.”

Den engelske avis The Guardian sluttede sin live reportage af med ordene “Jamen… det var da uventet,” og var ligeledes begejstrede over den spektakulære og uforudsigelige afslutning.

2015_uec_track_elite_european_championships_277

Danske Amalie Dideriksen overraskede alle inklusiv sig selv, da hun vandt årets VM-titel. Billede: Wikimedia

Sagan forsvarer sin VM-titel

For mændene var det særligt Mark Cavendish, Andre Greipel, Marcel Kittel og Peter Sagan, der var blandt favoritterne. Bet3365 gav inden løbet både Cavendish, Greipel, Kittel og Sagan odds 6.00.

Cavendish forventedes at være god til at håndtere de hårde sidevinde, som Doha byder på.

Sagan, den forsvarende verdensmester, skruede inden løbet forventningerne ned. ”Der er ikke noget pres på mig. Hvad har jeg at miste?” sagde han, og om de høje temperaturer kommenterede han: ”Jeg er nødt til at indrømme, at jeg ikke er særlig god til at præstere under disse forhold.”

Sagan ankom til Doha om torsdagen – senere end de fleste af hans konkurrenter. Nogle havde da været i byen i mere end en uge for at vænne sig til de anderledes vejrforhold.

Og så kom den afsluttende dag ved VM og hermed det afgørende øjeblik for alle disse rytterne. Ikke mere snak, kun cykling.

Hollandske Tom Leezer befandt sig i en føregruppe bestående af cirka 20 ryttere. Med 2 km tilbage forsøgte Leezera at stikke af, men han blev hentet med 200 meter tilbage. Dette gav sprinterne den mulighed, de alle havde set frem til.

Adam Clythe banede vejen for Cavendish, som udfordrede de tre ryttere til venstre for sig. Men på samme tid brød Sagan frem på Cavendishs højre side, og han tvang sig over målstregen omtrent en cykels længde foran britten.

I sin forståelige frustration hamrede Cavendish hænderne mod sit cykelstyr.

Stephen Roche fra Skysport havde dog kun rosende ord tilovers for Sagan. ”De impulsive angreb, de berusende nedkørsler, frisurerne, de spøjse fejringer – selv hans rivaler syntes glade over at se ham vinde,” skrev han. ”Han er den type person, som giver dig lyst til at cykle, og det er måske det største kompliment, man kan give ham.”