Historie

Utrolig cykelhistorie: Troede VM-titel skulle deles. Men der blev snydt

Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Landevejs-VM 1952 blev afviklet i Luxembourg. I amatørernes løb udspillede sig et drama. Spurten i forreste gruppe blev utrolig tæt blandt to ryttere. Arrangørerne udråbte i første omgang italieneren Luciano Ciancola til verdensmester. Men hollænderne nedlagde protest. Et pressefoto blev lynfremkaldt, og på dette var umuligt at afgøre om det var italieneren eller hollænderen Piet van de Brekel, der var kommet først over målstregen.

Man blev nødt til at udråbe to verdensmestre. Panikken bredte sig. Der fandtes jo ikke to guldmedaljer og to VM-trøjer!

Men det løste sig. De hollandske leder måtte indrømme at Piet van de Brekel 1200 meter før mål sprang over på en banecykel, der var placeret i vejkanten ved feedzone. Dermed havde han fået en stor fordel i spurten. Men det var ikke tilladt.

Van de Brekel måtte grædefærdigt konstaterer at han hverken fik guld eller sølv. Hollænderen blev diskvalificeret. Italienerne kunne juble. Sølvet gik til belgiske André Noyelle og bronzen til den lokale Roger Ludwig.

Piet van de Brekel blev dog siden professionel. Dette fra 1956 til 1961. Han blev blandt andet i top-5 på etaper i både Giro d’Italia og Tour de France plus han vandt en etape i Belgien Rundt i 1958. Han blev født den 21. juli 1932 og døde den 18. juli 1999 blot 66 år.