HistorieTour de France

Førte Tour de France. Så knækkede forgaflen

Tour de France 1913. Den ellevte udgave af det franske etapeløb . Og en meget dramatisk en af slagsen. Belgiske Philippe Thys vandt, og Christian Christensen blev første danske deltager i løbet. En anden episode definerer dog fortællingen om denne udgave af Touren.

Sjette etape blev kørt over 325 kilometer fra Bayonne til Luchon og over flere store stigninger i Pyrenæerne. Rytterne blev sendt afsted kl . 03 om natten. Løbets førende rytter, belgiske Marcel Buysse, udgik tidligt, da han var håbløst sat tilbage, og dermed var franske Eugene Christophe, der også var i front på etapen, reelt Tourens førende rytter.

Ikke tilladt at få hjælp
Men på nedkørslen fra Col du Tourmalet gik det galt for Christophe. Styret rokkede pludselig mærkeligt. Han stoppede for at undersøge cyklen. Forgaflen var knækket.

Det var ikke tilladt at skifte cykel eller få hjælp fra andre. Så franskmanden måtte begå sig til fods 10 kilometer med cyklen på skulderne. Og i øvrigt med tårerne trillende ned ad kinderne.

Smedje
I byen Sainte-Marie de Champion fandt Christophe en smedje. Foran den åbne ild gik han i gang med at reparere sin cykel. Ambolt, hammer og blæsebælg blev flittigt brugt. Det hele blev observeret af både kommissærer og repræsentanter for de øvrige ryttere. De skulle sikre sig, at alt gik efter reglerne. Efter tre timers hårdt arbejde lykkedes det at gøre cyklen klar igen.

Christophe fik dog yderligere en tidsstraf på ti minutter for at havde modtaget hjælp i smedjen . Det var en blot 12-årig dreng, der havde hjulpet med at puste med blæsebælgen . Straffen blev dog siden nedsat til tre minutter . Franskmanden endte etapen som nr . 29, men tre timer og 50 minutter efter den vindende Philippe Thys, der senere kunne hyldes som vinder af det ellevte Tour de France . Imponerende, at Christophe stadig blev bedre placeret end 15 andre ryttere på etapen. Samlet blev han nr . syv i Tour de France 1913.

Smedje findes stadig
Eugene Christophe var i øvrigt den første rytter, der kørte i en gul førertrøje i Tour de France. Det skete i 1919 . Han vandt al- drig Touren. Men i 1910 vandt han Milano-Sanremo efter en fantastisk indsats. Det kan du læse om andetsteds i denne bog.

Smedjen, som Christophe benyttede, findes i øvrigt stadig. Og er gjort til et mindesmærke for en af Tour de Frances mest berømte historier.

Denne historie er med i bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten, som du som mange andre cykelbøger kan købe via Sportsbog.dk.