HistorieTopartikler

Første danske etapesejr var kontroversiel

Historiens første danske etapesejr i Tour de France blev også en kontroversiel en af slagsen.

Denne artikel er et uddrag fra bogen De Danske Cykelhelte

Danmark havde i slutningen af 1960erne og starten af 1970erne tre professionelle cykelryttere. Ole Ritter kørte som professionel på italienske teams fra 1967 til 1976, Leif Mortensen kørte for det franske BIC team fra 1970 til 1974 og siden en enkel sæson på det belgiske Maes-Watney, mens Mogens Frey blev professionel i 1970 på Frimatic teamet efter tidligere at være tilknyttet et lille italiensk team. Frey fik dog en kort professionel karriere.

Mogens Frey var oprindeligt landevejsrytter, men fik for alvor gang i karrieren som banerytter i 1960erne. Frey var en enspænder, og derfor som skabt til individuelt forfølgelsesløb. Banekarrieren toppede med to OL-medaljer i Mexico 1968 og et verdensmesterskab samme år i Montevideo. Året før var det blevet til VM-sølv i individuelt forfølgelseløb i Amsterdam. Starten på den professionel landevejskarriere i 1970 blev dog vanskeligt. Frey kom meget sent ind på sit franske team, efter han oprindeligt var på et italiensk team på prøve. Men danskeren viste så gode takter i foråret 1970, blandt andet med en etapesejre i det franske GP Midi-Libre og en andenplads på en etape i det ligeledes franske Tour de Picardie, at han blev udtaget til Tour de France på det Frimatic team, der var ejet af excentriske Jean de Gribaldy, selv tidligere professionel cykelrytter, og kendt for at lede sin cykelhold med anderledes ideer. Frimatic teamet havde portugisiske Joaquim Agostinho som holdkaptajn. Agostinho, der først startede sin cykelkarriere som 25-årige, var året før blevet nr. otte i Touren, havde vundet to etaper, og var dermed blandt kandidaterne til en topplacering i Tour de France 1970.

Tour de France 1970 var den 57. udgave af det franske etapeløb. Der blev kørt over 23 etaper med start i Limoges den 26. juni og afslutning i Paris den 19. juli. 150 ryttere var til start, og 100 ryttere gennemførte de 4369 kilometer. Eddy Merckx vandt otte etaper og løbet samlet mere end tolv minutter foran hollandske Joop Zoetemelk. Svenske Gösta Pettersson blev nr. tre og dermed første skandinav på podiet i verdens største cykelløb. Den 57. udgave blev dog også historisk for dansk cykelsport.

I udbrud med holdkaptajn
Mogens Frey markerede sig allerede fra starten af Tour’en flot på flere etaper. På prologen, som Eddy Merckx vandt, blev det til dansk femteplads. På femte etape hentede Frey en tiendepladsen, hvilket han også gjorde på ottende etape, men det er niende etape som Mogens Frey blev kendt for. Etapen blev kørt over hele 269 km fra Sarralouise til Mulhouse og gennem blandt andet bjergkæden Vogeserne i det nordøstlige Frankrig, hvor den klassiske Grand Ballon d´Alsace stigning blev passeret. 

Den 28-årige dansker var gået alene i udbrud, og havde opbygget et forspring på fire minutter til feltet. Det så lovende ud, men på Grand Ballon d’Alsace tabte Frey terræn til feltet. Kort før toppen skete der det usædvanlige, at Agostinho angreb fra feltet, og kørte alene frem til sin danske holdkammerat. På et tidspunkt var forspringet for de to i front blot 20 sekunder, men et højt tempo fra de portugisiske klasserytter sikrede, at forspringet blev øget til 50 sekunder. Frey tog ikke mange føringer. Der var lagt op til en etapesejr til Frimatic teamets kaptajn, der kunne sikre sig bonussekunder og glæde hos holdets sponsorer. Frey havde fået instrukser om, at hans kaptajn skulle vinde etapen, men valgte at ignorere disse. Danskeren forsøgte at køre fra portugiseren i spurten. Agostinho greb dog fast i Freys styr, og holdte ham på den måde tilbage for at komme først over stregen. Løbet blev vist på TV over store dele af Europa, så løbets jury kunne ikke komme udenom at diskvalificere Agostinho og give sejren til til danske Mogens Frey. Dermed blev Frey historiens første danske etapevinder i Tour de France.

Ikke flere store resultater
Danske Frey sluttede senere som en samlet nr. 59, da Touren 1970 sluttede i Paris. På vej mod Frankrigs hovedstad blev det til flere flotte etaperesultater for danskeren, heriblandt en tredjeplads på 16. etape, en fjerdeplads på 20. etape b, der var en 8,2 kilometer enkeltstart ved Bordeaux. og en ottendeplads på sidste etape. Men den stærke danske rytter havde ved at ignorer instrukser fra sit team mere eller mindre underskrevet sin egen dødsdom som professionel cykelrytter. Frey forsøgte sig i 1971 på et mindre schweizisk team og siden et par år som amatør i Danmark, men med meget skiftende held og uden de helt store resultater.

Mogens Frey er født den 2. juli 1941, har vundet en række danske og nordiske mesterskaber på banen, og altså to OL-medaljer i 1968 (guld i holdforfølgelse og sølv i individuelt forfølgelseløb). I 1969 var Mogens Frey også en del af det danske 100 km hold, der vandt sølv efter Sverige med de legendariske Fåglum-brødre ved VM i Brno. Desuden blev Frey altså amatørverdensmester i forfølgelsesløb i Montevideo, Uruguay i 1968 og havde en kort periode amatørtimerekorden.

Joaquim Agostinho blev nr. ti i Tour de France 1970. I alt kørte han det franske etapeløb 13 gange, og blev også flere gange taget i dopingtest. Hans bedste placering var tredjepladser i 1978 og 1979. Agostinho døde den 10. maj 1984 blot 42 år gammel efter at være kollideret med en hund under Tour of Algarve i hans hjemland.