Historie

Utrolig cykelhistorie: Snød landsmand i spurten

Utrolige cykelhistorier er en artikelserie som vi her på CyclingWorld.dk forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Landevejs-VM 1963. Det 30. professionelle VM. Der blev kørt i Ronse, Belgien. Året før kunne belgiske Rik van Looy eller “Kejseren fra Herentals”, som hans kælenavn lød, været blevet den første til at vinde tre verdensmesterskaber i træk. Det missede. Men i Ronse skulle Van Looy have sin tredje titel. Det var ihvertfald den belgiske plan. Derfor var det belgiske hold helt naturligt bygget op omkring superstjernen.

Det hele kørte efter planen. VM-løbet blev afgjort i en massespurt. Joseph Planckaert og Gilbert Desmet kørte spurten for Van Looy. Men farten var ikke høj nok. Van Looy blev tvunget til at skifte bane. Han endte bag sin unge landsmand, Benoni Beheyt

Kort før målstregen sad Beheyt som sidste mand foran Rik Van Looy. Og sådan endte det. Benoni Beheyt blev verdensmester og Van Looy fik sølv. På foto ser det ud som om, at Beheyt forsøgte at skubbe Van Looy frem til sejr. Men faktisk hev han ham i blusen, greb sin egen chance og blev verdensmester. Egentlig utroligt at han ikke blev diskvalificere. Der blev nedlagt protest, men den blev ikke taget til følge. Spurten var generelt ret kaotisk.

I de følgende år gjorde Rik van Looy alt for at generer Beheyt. Han fik sin hjælpeyttere til at chikanere ham, og fik ofte skrevet ind i sine løbskontrakter at han ikke ville køre hvis Beheyt var til start. Efter sigende har Van Looy tilgivet sin belgiske landsmand nu.

Benoni Beheyt nåede i sin cykelkarriere blandt andet også at vinde Gent-Wevelgem i 1963 og blev nr. to i Paris-Roubaix i 1964. Desuden blev det blandt andet til en etapesejr i Tour de France og den samlede sejr i Belgien Rundt i 1964. i alt 22 sejre blev det til. Verdensmesterskabet i Ronse 1963 var den største og mest kontroversielle sejr.

Rik Van Looy vandt aldrig sin tredje VM-titel. Men til gengæld vandt andre blandt andet den grønne pointtrøje i Tour de France, Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Gent-Wevelgem, Liége-Bastogne-Liége, Lombardiet Rundt og rigtigt meget andet. Van Looy, født 20. december 1933, blev den første til at vinde cyklingens fem monomenter og en af cykelsportens største stjerner.