BaneBane VMHistorieTopartikler

Bane-VM viden: Storbritannien store sprinterstjerne vandt i Ordrup

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Bane-VM viden: Storbritannien store sprinterstjerne vandt i Ordrup
Britiske Reginald (Reg) Harris er en af de største sprinterprofiler i historien om VM i banecykling. Han kørte i en tid, 1950’erne, hvor sprint og cykelsporten generelt var meget populær.

Harris vandt sit første verdensmesterskab som amatør i 1947 i Paris, hvor han slog hollandske Cornelis Byster i finalen. Ved OL 1948 i London blev det til sølv efter italienske Mario Ghella, og i øvrigt til bronze for danske Axel Schandorff. Briten opnåede også en sølvmedalje i tandem ved legene i Englands hovedstad. Dette på trods af at Harris havde brækket to ribben i en trafikulykke to måneder før.
To måneder efter OL blev det til bronze i sprint ved VM i Amsterdam.

Derefter blev Harris, der allerede som amatør fik penge fra Raleigh, og dermed udfordrede grænserne mellem professionelle og amatører, professionel, og var sponsoreret af Raleigh.

Han rejste på egen hånd til først Belgien og siden Frankrig for at gennemgå specielle træningsprogrammer udviklet til sprintere. I 1949 havde han et niveau, hvor han altid var i finalerne ved de store sprinterstævner rundt omkring i Europa. VM 1949 stod på Ordrupbanen nord for København. Harris udstrålede en enorm selvtillid, og på trods af at han ikke var tilfreds med sammensætningen af kvartfinalerne, viste han overskud og slog den hollandske stjerne Jan Derksen i finalen.
Briten gentog VM-sejren i 1950 i belgiske Rocourt og i 1951 i Milano. Karrierens fjerde verdensmesterskab vandt Harris i Køln i 1954.

Reg Harris kom tilbage til VM på Ordrupbanen i 1956, hvor det blev til sølv, besejret af italienske Antonio Maspes i finalen. To efter stoppede han karrieren.

Som 54-årige, i 1974, gjorde Harris comeback, og blev faktisk engelsk mester i sprint. Niveauet hos modstanderne var dog ikke imponerende.

Reg Harris døde som 72-årig i 1992. Han var startet med at cykle som 14-årige og vandt sin første præmie som 16-årig. Harris nåede at have en enorm indflydelse på interessen for sprint og banecykling i Storbritannien. Mange unge cykelryttere i England startede i sporten på grund af Harris, der i en lang årrække prydede reklamerne for Raleigh cykler. Og havde Anden Verdenskrig, hvor han var en del af de engelske styrker i Nordafrika, ikke sat karrieren på pause kunne resultatlisten sandsynligvis havde være endnu længere.