Dansk LandevejHistorie

Utrolig cykelhistorie: Penicillinrytteren reddede liv

Utrolige cykelhistorier er en artikelserie som vi her på CyclingWorld.dk forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.

Af Kenneth Møller Kristensen

Er sport, og dermed cykling, andet end underholdning for dem der kigger på og sjov for dem der deltager? Kan man bruge de mange træningstimer til noget, når livet virkelig viser sin grimme side, og det handler om liv og død? Svaret er ja. og det er historien om Penicillinrytteren et bevis på.

Det var Børge Saxil Nielsen, født den 21. februar 1920 og død den 20. marts 1977, der fik kælenavnet Penicillinrytteren. Et kælenavn han fik efter en begivenhed i 1945. Helt præcist var det den 27. april 1945, at den pågældende begivenhed fandt stand. Altså blot ca en uge inden Danmark blev befriet fra den tyske besættelse. En tid hvor det var forbundet med stor fare at bevæge sig rundt i Danmark uden en meget specifik grund.

Produktion af penicillin
Under krigen havde de på Løvens Kemiske Fabrik i Brønshøj fået startet en mindre produktion af penicillin. Dermed var der opstået en mulighed for at helbrede en række infektionssygdomme. Noget der ikke havde været muligt tidligere.

Fredag den 27. april 1945 kl. 15:03 ringede telefonen hos Løvens Kemiske Fabrik. På en klinik i Holbæk lå en 11-årige dreng for døden med mellemøresbetændelse og meningtis. Det var nødvendigt med en hurtig leverance af penicillin for at redde drengen.

Under Anden Verdenskrig var der indført rationalisering af benzin. Så det var umuligt at sende en bil afsted til Holbæk. Så opstod ideen om at bruge en cykelrytter til at transportere penicillinen. Fra Løvens Kemiske Fabrik blev der ringet til Dansk Bycycle Club (DBC). Her fik man fat på den daværende sportsleder Jørgen Beyerholm, og han tænkte hurtigt på Børge Saxil Nielsen. Et kvarter senere lykkedes det at få kontakt til cykelrytteren på hans arbejdsplads på Islands Brygge på Amager. Og så gik det hurtigt. Kl. 15:48 var Saxil Nielsen ved sit hjem i Lyngby. Efter et hurtigt tøjskifte stod han så klar i Brønshøj hos Løvens Kemiske Fabrik kl. 16:07. Og tre minutter senere var han på vej mod Holbæk.

Modvind
Den 27. april 1947 var dog en meget kold og regnende dag med vestenvind. Altså modvind mod den midtsjællandske by fra Brønshøj. Vejret var en udfordring, men Børge Saxil Nielsen havde gode ben. På et tidspunkt fik han pace fra en lastbil over en længere periode. Det reddede måske drengens liv.
Kl. 17:50 nåede rytteren frem til privat klinikken, hvor den dødsyge patient befandt sig. Den 11-årige dreng blev reddet. Men helten fik ingen tak af sygeplejesker, da hun blot troede, han var et forsinket cykelbud fra apoteket i Holbæk. Penicillinrytteren kunne køre retur. Han skulle jo nå hjemmet i Lyngby, inden mørkets frembrud og spærretiden. Det lykkedes og om søndagen var det tid til cykelløb. Han blev nr. seks i Frederiksborgløbet.

Børge Saxil Nielsen blev i øvrigt dansk mester i 1947, og deltog ved de olympiske lege i London i 1948. Han blev nr. to ved de nordiske mesterskaber i både 1947 og i 1949. Efter afslutningen på sin aktive karriere som cykelrytter, startede Børge Saxil i 1952 forretningen Saxil Cykler på Vesterbrogade i København. Butikken drev han med succes frem til sin død. 

Ønsker du mere viden om dansk cykelsports historie kan du med fordel bestille og læse bøger som 6-dagesløb, Gert Frank – Helten fra Forum og De Danske Tour de France Helte.