BogomtaleHistorieTopartikler

Uddrag af bogen 50 Utrolige Dopinghistorier fra Cykelsporten

Den 21. maj udkommer bogen 50 Utrolige Dopinghistorier fra Cykelsporten. Den kan du nu bestille via SportsBog.dk.

Her er et lille uddrag fra bogen:

Det franske parlament vedtog i 1965 under narkolovgivnin- gen en ny dopinglov, der gav politiet forholdsvis frie hænder til at benytte forskellige metoder til at undersøge rytterne for brug af ulovlige midler.

Der blev indført dopingtest i blandt andet Tour de France, men selvfølgelig også ved andre cykelløb . Altså ryttere skulle afgive en urinprøve, og den blev undersøgt for forbudte stoffer.

I 1966 blev de første dopingtest taget i Tour de France . Det skete den 29 . juni på et hotel i Bordeaux . Og den første rytter, der blev dopingtestet i verdens største cykelløb, var den måske mest populære rytter, der nogensinde har været i løbet . Nem- lig Raymond Poulidor, der otte gange kørte sig på Tour-po- diet, vandt syv etaper, men aldrig kørte i den gule førertrøje . Poulidor blev kaldt den evige toer, men er også evigt populær.

Poulidor fortalte efterfølgende, hvordan han oplevede den første dopingtest taget i Touren: 

“Jeg gik ned af korridoren, da jeg mødte to gutter i alminde- ligt tøj . De viste mig deres kort, og spurgte om jeg var med i Touren . Jeg svarede ja, og de spurgte om jeg var rytter”, har Poulidor fortalt . “OK, kom med os” . Derefter blev den franske folkehelt taget med ind i et rum og skulle tisse i nogle flasker, som så blev forseglet . “De spurgte om mit navn og fødsels- dato, men fik ikke nogen dokumentation på dette . Jeg kunne have været hvem som helst, og de kunne gøre hvad de ville med de flasker.” 

Flere andre ryttere, blandt andre superstjernen Rik Van Looy, blev testet samme dag . Men politiet undersøgte også rytterne for stikmærker på armene, og deres puls blev målt . Rytterne følte sig dårligt behandlet og uden de rettigheder, som andre mennesker har.

Næste dag, i Bordeaux-forstaden Gradignan, markerede ryt- terne, at de havde fået nok . De stod af cyklerne og trak dem gennem byens hovedgade. 

Læs hele historien i bogen 50 Utrolige Dopinghistorier fra Cykelsporten.