Da Leif Mortensen blev nr. to

Kunne du huske at Leif Mortensen blev nr. to på 16. etape af Tour de France 1972? Mortensen kørte oprindeligt løbet som hjælper for Luis Ocaña på BIC-teamet.

Men på 14. etape mistede Ocaña, der var plaget af sygdom, fem minutter til Merckx og forlod derefter Touren og sin danske hjælper. 

Efter BIC-kaptajnens exit fik Mortensen igen en fri rolle og muligheden for at gå med i udbrud. På 16. etape blev det til en andenplads efter et langt udbrud med belgiske Willy Teirlinck. “Han var den eneste, jeg ikke skulle have med i udbruddet, men jeg kunne ikke slippe af med ham. Det blev dog en forholdsvis tæt spurt,” har Mortensen fortalt i forbindelse med udfærdigelse af bogen De Danske Tour de France heltet. På den næstsidste etape af Touren 72, en enkeltstart over 42 kilometer, blev det til en dansk femteplads.
Leif Mortensen endte Tour de France 1973 som nr. tolv, mere end 46 minutter efter suveræne Merckx, der havde slidt alle sin konkurrenter op. Men der er ingen tvivl om, at det kunne været blevet til en meget bedre placering, hvis Mortensen kunne have kørt sin egen chance.

Historien om etapen i den nye danske Tour de France-bog, De Danske Tour de France helte. Udkommer den 6. juli. Bestiller du nu har du den senest på udgivelsesdagen i din postkasse.

Bestil på https://bikenrun.dk/collections/sportsboger/products/de-danske-tour-de-france-helte