Dansk Landevej

Tour de France i et historisk perspektiv

De fleste af os sidder allerede klistret til TV’et, hvor Tour de France igen i år kører over skærmen, og får alle os cykelentusiaster til at udskifte sommersolen med dage på sofaen. Siden 1903, hvor Tour de France for første gang blev afholdt, har det famøse cykelløb udviklet sig til at blive en af verdens største og mest prestigefyldte sportsbegivenheder. Vi har taget et kig på løbet, og giver dig en kort introduktion til det berømte løb.

Når Tour de France er blevet så populær, skyldes det hovedsageligt, at det et af de hårdeste cykelsløb, der finder sted i verdenen. Cykelløbet er blandt andet blevet sammenlignet med at løbe adskillige maratoner og bestige Mount Everest op til flere gange. Det er altså de umenneskeligt hårde kampe, der tiltrækker det helt store publikum.

Bag løbet finder vi den franske redaktør og cykelrytter Henri Desgrange, der tog initiativet til det første løb i 1903. Her var den totale distance på mindre end 2500 km, hvor distancen i dag er på omkring 3200 km. Siden 1903 er der uden tvivl løbet meget vand gennem åen, og i dag er det ikke kun distancen, der er øget – også cykelrytternes gennemsnitshastighed er gået fra rundregnet 25 km/t til omkring 40 km/t den dag i dag.

Om det er den ekstra distance eller fart, der har fået sponsorerer til at se muligheder i Tour de France er ikke til at sige. I hvert fald er virkeligheden den, at Tour de France er populær som aldrig før, og side om side med den stigende popularitet, er der dukket utallige muligheder op for at øge spændingen, når de famøse cykelryttere kører gennem bjergene. Blandt andet tilbyder en bookmaker som Unibet en række interessante bets, der med garanti ville kunne få dig til at sidde uroligt i din ellers bløde sofa, indtil dagens etape er forbi. For eksempel kan du satse dine penge på danske Jakob Fuglsang, der uden tvivl er Danmarks Tour de France-stjerne i år.

Der er altså lagt op til masser af spænding, når det historiske cykelløb de næste mange uger igen indtager scenen og inviterer til en cykelfest uden lige.