HistorieTopartikler

Stjerneløbet – En ægte dansk klassiker

Få landevejscykelløb i Danmark kan tillade sig at kalde sig for en klassiker. Danmark har Fyen Rundt, der med rødder tilbage til 1894, faktisk er blandt verdens ældste cykelløb samt GP Herning der stille og roligt begynder at nærme sig en klassiker. Og så har vi Stjerneløbet med Roskilde som udgangspunkt. Sidstnævnte er, på trods af en længere løbspause, måske det danske endagesløb der historisk har tiltrukket sig mest opmærksomhed.

Den første udgave blev kørt helt tilbage i 1895. Her stod Danmarks ældste cykelklub, DBC (Dansk BiCycle Club), som arrangør. Og dette gjorde klubben, der nu primært har fokus på banesporten, med enkelte undtagelser, frem til 1997, hvor dårlig økonomi og et hak i troværdigheden, da der var afsløret en række alliancer mellem rytterne, satte en foreløbig stopper for løbet.

Fra 2014 har DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) genoptaget Stjerneløbet, og i 2018 skal køres udgave nr. 95 køres søndag den 3. juni. Den store charme ved Stjerneløbet er det tilskuerevenlige aspekt ved at rytterne kommer tilbage til Stændertorvet efter at have kørt hver af de fem stjerneben løbet består af. Dermed kan man se masser af cykelløb ved blot at blive i centrum af Roskilde. Vinderen er den rytter, der først kommer tilbage til torvet efter de fem omgange.

Sidste vinder af den gamle udgave af Stjerneløbet blev Kim Marcussen. Allerførste udgave blev vundet af en C. Jørgensen fra Helsingør. Løbshistoriens største stjerner er dog Henry Hansen, Knud E. Andersen og Ole Ritter. Henry Hansen, der blev olympisk mester i 1928 og verdensmester i 1931, vandt løbet hele otte gange mellem 1923 til 1931. Knud E. Andersen og Ole Ritter har hver seks sejre. Førstnævnte mellem 1946 og 1955 og Ritter mellem 1963 og 1974.

Blandt andre prominente vindere kan nævnes historiens første danske vinder af en Tour de France-etape Mogens Frey, der vandt tre gang i slut-1960’erne, Michael Marcussen, Jørgen V. Pedersen og Søren Lilholt i 1980’erne samt Peter Meinert, Bo Hamburger og Nicolai Bo Larsen i 1990’erne.

Vindere af det nye Stjerneløbet:
2014 Emil Vinjebo
2015 Magnus Cort
2016 Michael Valgren
2017 Julius Johansen