Historie

Tom Simpson døde på Mont Ventoux

Onsdag skal Tour de France feltet to gange over det mytiske Mont Ventoux. I den forbindelse bringer CyclingWorld.dk nedenstående fra bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten, hvor fortællingen er med som bonusmateriale.

Tom Simpson døde på Mont Ventoux

13 er for mange et ulykkestal. Overtro eller ej. Under alle omstændigheder kan den 13 . juli 1967 betragtes som en ulykkesdag. I hvert fald for dem, der følger Tour de France. Den dag blev der kørt en Tour-etape fra Marseille til Carpentras og over det mytiske Mont Ventoux. I feltet til Tour de France 1967 sad blandt andre britiske Tom Simpson.

Simpson var et stort navn og populær for sin altid offensive kørestil. Han var den første store cykelstjerne fra England. Han vandt bronze ved OL i Melbourne i 1956 og blev professionel tre år senere som 21-årig. I 1961 vandt han Flandern Rundt, og i 1962 blev han den første britiske rytter i Tourens gule førertrøje. Og de store resultater fortsatte. Blandt andet vandt Simpson i 1964 Milano-Sanremo. I 1965 blev han verdensmester i San Sebastián og vandt også Lombardiet Rundt. I 1967 havde han allerede vundet to etaper i Vuelta a España og klassementet i Paris-Nice .

Det var en varm dag, over 40 grader. Den 13 . juli 1967. I øvrigt en torsdag. Feltet holdt en behersket fart, og angrebene var få indtil foden af Mont Ventoux. Men så angreb spanske Julio Jiménez, og den franske stjerne Raymond Poulidor gik efter. Feltet blev strukket ud, og farten gik op. En forfølgergruppe med blandt andre den senere vinder af Touren Roger Pingeon, den italienske stjerne Felice Gimondi og Simpson blev dannet. Briten var let genkendelig i hvid trøje med det britiske flag på skuldrene.

Med tre kilometer til toppen af stigningen begyndte Simpson at få problemer og måtte slippe gruppen. Det øverste af Ventoux er meget goldt, og Simpson kæmpede alene i det månelignende landskab. Solen bagte, og briten begyndte mere og mere at zigzagge mod toppen. Simpson tabte fart og faldt om på den brandvarme vej. Tilskuere ilede til, fik ham i sadlen igen og skubbet videre. Men lige så snart tilskuerne slap briten, tabte han igen fart. Efter endnu få tråd faldt han tungt mod jorden. Simpson lå bevidstløs på jorden. En tilskuer forsøgte med mund til mund-metoden. Tour- lægen Pierre Duman kom til og gav en hjertestimulerende indsprøjtning. Få minutter efter kom redningshelikopteren . Simpson fik iltmaske på og blev transporteret mod hospitalet i Carpentras.

Men der var intet at gøre. Tom Simpsons liv stod ikke til at redde. Den britiske cykelstjerne døde i helikopteren. Den officielle dødsårsag var hjertestop.

Doping
Obduktionen viste, at Simpson havde indtaget amfetamin og methylamfetamin. Stoffer, der også blev fundet i rytterens lommer.

De fleste var klar over, at der på dette tidspunkt blev benyt- tet doping i feltet . Men Simpsons død satte yderligere fokus på dette og på antidopingarbejdet. Desuden havde Simpson fået en halv falske cognac af sin hjælperytter, der havde været med til at tømme en bar undervejs. Stoffer og alkohol har uden tvivl været medvirkende til, at briten kunne presse sin krop ud over grænsen.

Dagen efter den tragiske begivenhed fik Simpson holdkammerat og ven Barry Hoban lov til at vinde etapen. Hoban lo- vede desuden at tage sig af Simpsons familie og endte faktisk med at blive gift med Tom Simpsons enke.

Tom Simpson blev blot 29 år. På Mont Ventoux er rejst et mindesmærke for briten, og det er kutyme at hilse på Simpson, når man passerer. Selv hvis man kører for at vinde cykelløbet.

Husk at få bestiilt dit eksemplar af 50 Utrolige historier fra cykelsporten her