HistorieTopartikler

Profil: Ole Ritter

Torsdag køres Ole Ritters æresløb i Ballerup Super Arena. I den forbindelse tegner CyclingWorld.dk et miniportræt af en af Danmarks mest berømte cykelryttere nogensinde.

Ole Ritter, også kaldet “Slagteren”, er født den 29. august 1941. Han startede sin karriere i cykelklubben ABC i 1958, og vandt som amatør blandt andet VM-sølv på landevejen i 1962 og samt DM i 1962, 1964 og 1966.

Ritter blev den første dansker, der deltog i Giro d’Italia. Det gjorde han i 1967, hvor han netop var blevet professionel på Germanvox-Wega, og sensationelt vandt den enkeltstart, er udgjorde 16. etape af Giro’en. I alt blev det til tre etapesejre i Giro’en og en samlede syvendeplads i det italienske etapeløb i 1973.  Det blev til 20 professionelle sejre på landevejen for Ritter samt en lang række andre fornemme placeringer.

Mest kendt er Ole Ritter dog for hans timerekord fra 1968. I Mexico kørte han 48,653 meter. En rekord der først blev slået af Eddy Merckx fire senere, og en bedrift, der åbnede mange fører for Ritter.

Han kørte som professionel frem til 1976. Han nåede at køre Tour de France en gang, i 1975, hvor han skulle hjælpe Francesco Moser, der kom til at køre syv dage i førertrøjen og endte på en samlede syvendeplads. Ritter selv kørte sig til en andenplads på enkeltstarten på 18. etape på trods af at han pådraget sig et brud i armen. Det kan du læse tre om i bogen De Danske Tour de France-Helte.

Og Ritter nåede at blive en en meget populær del af Par nr. 7 ved 6-dagesløbene i både Forum og Herning med hollandske Leo Duyndam og belgiske Patrick Sercu som makkere. Han vandt tre 6-dagesløb. Og så lavede Jørgen Leth filmene Stjernerne og Vandbærerne samt Den umulige time med udgangspunkt i Ole Ritter.