Dansk LandevejHistorie

Leif Mortensen fylder 75 år

Der var engang, hvor der kun var to professionelle danske landevejsryttere, der kunne leve af at køre cykelløb på de sydeuropæiske landeveje: Ole Ritter og Leif Mortensen.  Senere hen er der kommet ganske mange, og for mange af dem er inspirationen og modet til at forsøge sig nok kommet gennem de to legender, der var pionerer i en tid, hvor verden var meget anderledes.

Af Henrik Elmgreen

Leif Mortensen var en ”klassisk” landevejsrytter, råstærk, udholdende og rimeligt alsidig, uden dog at være superhurtig.

Men han kunne køre opad, og det i en grad som ikke mange danske professionals havde kunnet det før ham. Og det var nøglen til, at han som den første dansker for alvor kunne ”være med” i verdens største cykelløb, Tour de France, også i klassementet. Hans bedste placering sammenlagt i Tour de France var en sjetteplads i 1971, men hvis ikke han som oftest havde været underkastet en hård holddisciplin og i stedet kunne have kørt sin egen chance, er det svært at sige, hvor langt han egentlig kunne være kommet på den front

Men Leif kan være mere end tilfreds med en karriere der bragte ham et verdensmesterskab på landevej som amatør i 1969, året før havde han vundet olympisk sølv. I 1970 vandt han igen sølv, denne gang i de professionelles verdensmesterskab, den første dansker medalje i det professionelle VM-løb.

Leif Mortensen var en ”gentleman-rytter” på den gode facon, beskeden og næsten for flink til at være professionel cykelrytter, vil nogen måske mene…

Men Leif kan være mere end godt tilfreds med det han opnåede, og der har altid stået respekt omkring hans person. Derfor var han også oplagt som træner og rådgiver for generationer af danske cykelryttere.

På 75-årsdagen 5. maj skal der lyde et hjerteligt til lykke til en mand, der har givet meget til dansk cykelsport.

Leif Mortensen har blandt andet også skrevet forord til bogen De Danske Tour de France helte som lige nu kan erhverves i CyclingWorldshop.dk. Bogen indeholder en beskrivelse af Mortensens bedrifter i Tour’en. Bestil den her.