BaneHistorieTopartikler

Hans-Henrik Ørsted nåede otte 6-dagessejre

Danmark har nok aldrig haft en større tempoekspert end Hans-Henrik Ørsted. Tre VM-titler i forfølgelsesløb, fem andre VM-medaljer i disciplinen, OL-bronze og en time verdensrekord for amatører samt ni andre verdensrekorder taler for sig selv. Ørsted var et fænomen, en specialist, en perfektionist og en cykelrytter med enorm vilje, stor stædighed og som altid var kompromisløs.

Men Ørsted var også 6-dagesrytter med stor succes. Hans teknik var ikke medfødt, men den enorme styrke kompenserede for dette. Som en del af Par nr. 7 med Gert Frank i 1980’erne blev Ørsted folkeeje. De to vandt sammen seks 6-dagesløb, men der var ingen tvivl om at samarbejdet mellem de to ikke altid fungerede optimalt, og nok kostede muligheden for yderligere sejre.

Frank/Ørsted var første gang et par i Rotterdams 6-dagesløb i Rotterdam 1981. Her endte det med en fjerdeplads. Men hurtig kom den store succes. I København blev det til en andenplads, men i 1981 blev det til sejre i Dortmund og Herning for Frank/Ørsted.

I alt otte 6-dagesløb nåede Hans-Henrik Ørsted at vinde. Udover sejrene vandt Hans-Henrik Ørsted 6-dagesløbet i Berlin i 1985 med Danny Clark og i København i 1988 med Roman Hermann.

Gert Frank og Hans Henrik Ørsted blev desuden europamestre i parløb i 1981 og 1983. Ørsted nåede også at vinde to enkeltstarter i det daværende Bikuben Danmark Rundt.

Den sidste 6-dagessejr for Hans-Henrik Ørsted var den med Hermann i 1988 i København. Udgave nr. 30 af løbet i Forum. Gert Frank havde stoppet karrieren, og Ørsted måtte klare sig alene og med skiftende udenlandske makkere i de europæiske 6-dagesløb. Det var inden Forum blandt andet blevet til en andenplads i Køln med Tony Doyle, der sammen med Clark var de største modstandere i Forum. Ørsted var super motiveret og målrettet mod at vinde karrierens sidste 6-dagesløb i Danmark. Og det var et super populært par, der kunne juble over sejren efter en finaleaften, der huskes for en afbrydelse på 40 minutter grundet vand på banen.

hanshenrikordsted_gertfrank