Tour de France

Der skulle en diskvalifikation til at sikre den første danske Tour de France etapesejr

Danmark er de senere år blevet en magtfaktor i internationalt cykelsport og i Tour de France. Men sådan har det ikke altid været. Tour’en blev kørt første gang i 1903, men det var først i 1970, at den første danske etapesejr blev en realitet. Og den kom ovenikøbet først efter en kontroversiel afgørelse. Om der så kommer en dansk etapesejr i 2021 kan du spille på via bet365 anmeldelse.

57. udgave af Tour’en
Tour de France 1970 var den 57. udgave af det store franske etapeløb. Der blev kørt over 23 etaper med start i Limoges den 26. juni og afslutning i Paris den 19. juli. 150 ryttere var til start, og 100 ryttere gennemførte de 4369 kilometer. Eddy Merckx vandt otte etaper og løbet samlet mere end tolv minutter foran hollandske Joop Zoetemelk. Svenske Gösta Pettersson blev nr. tre og dermed første skandinav på podiet i verdens største cykelløb.
Men endnu en skandinav spillede en hovedrolle. Danske Mogens Frey var debutant i løbet, men viste stor styrke på stort set alle etaperne i den første uge. Det var dog niende etape, der blev historisk for dansk cykelsport. Etapen blev kørt over hele 269 km fra Sarralouise til Mulhouse og gennem blandt andet bjergkæden Vogeserne i det nordøstlige Frankrig. Her blev den klassiske Grand Ballon d´Alsace stigning passeret. 28-årige Frey var gået alene i udbrud, og havde opbygget et forspring på fire minutter til feltet. Det så lovende ud, men på Grand Ballon d’Alsace tabte danskeren terræn til feltet. Kort før toppen på stigningen skete der det usædvanlige, at danskerens holdkaptajn på Frimatic teamet, portugisiske Joaquim Agostinho angreb fra feltet, og kørte alene frem til danskeren.

Diskvalifikation gav dansk sejr
På et tidspunkt havde de to i front blot 20 sekunders forspring, men et højt tempo fra de portugisiske klasserytter sikrede, at forspringet blev øget til 50 sekunder. Frey tog ikke mange føringer. Der var lagt op til en etapesejr til Frimatic teamets kaptajn, der kunne sikre sig bonussekunder og glæde hos holdets sponsorer. Frey havde fået instrukser om, at hans kaptajn skulle vinde etapen, men valgte at ignorere disse. I spurten kørte danskeren sin egen chance. Men Agostinho greb dog fast i Freys styr, og holdte ham på den måde tilbage for at komme først over stregen. Løbet blev vist på TV over store dele af Europa. Dermed var løbsledelsen tvunget til at handle for at sikre deres troværdighed. Agostinho blev diskvalificeret og den første danske etapesejr i verdens største cykelløb var en realitet.

Mogens Frey leverede flere gode resultater på de resterende etaper i Tour’en 1970. Men han vendte aldrig tilbage til løbet.