Historie

Første danske OL-deltager cyklede hjem

De olympiske i lege i 1906 var ikke officielle fra den internationale olympiske komites side. Der var blevet afholdt lege i St. Louis, USA i 1904 og de næste lege var planlagt til 1908 i London. Men grækerne ønskede, at fejre 10-året for de første moderne lege i Athen i 1896, og arrangerede derfor ekstra olympiske lege i den græske hovedstad i 1906. Lege der faktisk blev meget betydningsfulde for dansk sport, da de gav anledning til at stifte Danmarks Olympiske Komite den 29. oktober 1905.

Danmark deltog med et stort hold ved OL 1906, 54 mænd og 14 kvinder.

Og 1906 blev også året hvor dansk cykelsport fik den første OL-deltager.

Carl Andreasen, født 1874, maler, altså kunstmaler, og vinder af både Fyen Rundt (1903), Stjerneløbet (1902 og 1905) og siden dansk mester i 1910, drog til Athen primært for egne økonomiske midler. Han var blevet udtaget af unionen af danske cykelklubber, men økonomien var begrænset.
Andreasen var altså 32 år i 1906, og kendt som en person der gik egne veje. Faktisk byggede han selv den cykel han kørte OL på, han var vegetar og så meget pertentlig med både sin træning og sit udstyr. Men ved OL-løbet i Athen havde han den udfordring, at der skulle køres samlet start, som den gang blev kaldt at køre “i klump”. Det var den danske rytter ikke vant til, og han valgte derfor at ligge sig bagerst i den første del af løbet, og så efterfølgende passere den ene rytter efter den anden. Der blev kørt på Marathonsletten, Athen-Marathon-Athen, altså 85 kilometer, to maratonløb.

Andreasen kørte sig langt frem blandt de 39 konkurrenter, og endte OL-løbet som nr. syv. Frankrig besatte alle tre medaljepladser ved Fernand Vast, Maurice Bardonneau og Edmond Luguet, og efterfølgende er der fortalt historier om, at der blev snydt med skub fra motorcykler.

Men der var skrevet dansk cykelhistorie, og efter OL-løbet blev Carl Andreasen i Grækenland for at opleve landets fantastiske historie. Da han skulle hjem til Danmark foregik det på cykel. Der skulle spares i 1906!