En stille verdensmester fylder 75!

Af Henrik Elmgreen

En stille (læs: Beskeden) verdensmester fylder 75 år i dag, mandag 3. august. Så beskeden og så stille er han, at den runde dag i første omgang gik under radaren hos den, der skriver disse linjer.

Men æres den, der æres bør!

Da Jørgen Schmidt fra Randers og Danmark kørte i mål som verdensmester lørdag 15. august i Mallory-Park i Leicester, få sekunder foran belgierne Ludo Vanderlinden og Tony Gakens, var det efter en dansk-belgisk dyst på løbets sidste omgang. Gakens angreb på sidste omgang, men Schmidt var lynhurtigt i hans baghjul. Da belgieren gik død, valgte Schmidt det helt rigtige moment til sin eksplosion, der hurtigt gav ham et hul på 100 meter. Bagude lykkedes det på mesterlig vis for Verner Blaudzun at neutralisere konkurrenternes angreb. Jørgen Schmidt holdt lige netop sit forspring til stregen og blev Danmark anden verdensmester på to år. Leif Mortensen var i Brno året før blevet den første danske verdensmester på landevej siden Henry Hansen, helt tilbage i 1931. Det var store dage for dansk cykelsport!

Sejren i verdensmesterskabet var ubestrideligt den største triumf i Schmidts karriere, men sejren kom trods alt ikke sådan bare ud af den blå luft. Siden sin debut i A-klassen i 1965 havde han været fast mand i toppen af den hjemlige elite, og han var også en stærk mand i disciplinen 100 km holdløb, hvor han bl.a. var med til at vinde nordisk mesterskab i 1970.

Efter karrieren holdt han fast i cykelsporten på lederplan, såvel på klubplan i Randers som i DCU.  Det var ikke kun hans to døtre Sanne og Lotte, der fik lov til at nyde godt af hans råd og erfaring. Men søstrene var blandt de lærenemme, de opnåede begge en karriere på højt niveau.

Fra 1977 til 2012 drev han Jørgen Schmidt Cykler i Randers.

Et stort til lykke til den ”gamle” verdensmester!