BaneHistorieTopartikler

Elefanter i Forum

Det københavnske 6-dageløb er garanti for stemning og fest, drama og masser af underholdning. En af de mere spektakulære episoder i forbindelse med eventet indtraf i 1976 i Forum

6-dagesløbet i Forum blev genrejst i netop 1976 efter en pause på 15 år. Der havde været kørt to gange i Herning, og interessen var genrejst. Den 29. januar 1976 stod Forum atter klar til seks dage med stemning og fest.

Det tredje store æra i det københavnske 6-dagesløb blev indledt med et super spektakulært et af slagsen. Det var nemlig de folkekære Olsenbanen, Egon, Benny og Kjeld, der skød det 18. københavnske 6-dagesløb i gang. Løbet havde fået god presseomtale blandt andet takke være 6-dagesløbet i Herning. Men mange mente at det aldrig ville blive som i gamle dage. Et udsagn man senere har hørt også ved blandt andet udflytningen til Ballerup Super. Men der blev tale om et succesfuldt 6-dagesløb, og faktisk et af dem, som man kan huske.

For løbet og Forum fik faktisk besøg af elefanter. Ideen om at få elefanter ind i Forum kom fra BTs daværende chefredaktør Børge Munk Jensen, der havde kontakten til Cirkus Benneweis. Planen var, at Ole Ritter og tyske Dieter Kemper skulle ride en æresrunde på de to elefanter. Men i opløbssvinget kom den ene elefant til at træde på et sted, hvor banens brædder var en smule løse. Elefantens bagben gik gemmen banen, og naturligvis blev det imponerende dyr bange og rejste sig på bagbenene. Et kæmpe brøl lød fra elefanten, og i vildskab blev en rytterkabine ryddet og en cykel trampet til ukendelighed. Rædslen bredte sig, og folk flygtede for livet. Men efter et par minutter kom der styr på situationen igen.

Par nr. 7 bestod af datidens store danske cykelhelt Ole Ritter og den hollandske stjerne Leo Duyndam, der havde sejret i Herning. For det var faktisk svært at finde danske profiler til løbet. Ritter og landevejsstjernen Leif Mortensen var de eneste reelle danske stjerner, Og Mortensen var i sin karrieres efterår. Desuden fik man Finn Clausen og OL-sølvvinder fra 1964 Kjell Rodian med på startlisten. Ingen danskere kunne dog blande sig i løbets topstrid. Duydam styrtede og måtte udgå. I stedet blev nyprofessionelle, men meget populære Roman Hermann fra Liechtenstein sat sammen med Ritter. Og dette med succes. Men de to endte som nr. fire efter at Ritter tydeligt havde problemer på finaleaftenen. Tysk/australske Dieter Kemper/Graeme Gilmore sejrede.