Dansk Landevej

Derfor skal du vælge cyklen

Cykling er populært som aldrig før. Overalt i verdenen trækker folk i stramt cykeltøj for at deltage i forskellige cykelløb eller begive sig ud på en rute efter eget ønske, mens andre har gjort cyklen til deres foretrukne transportmiddel. Her har vi selvfølgelig at gøre med en udvikling, der går i den helt rigtige retning. Adskillige undersøgelser viser nemlig cykelsportens mange positive effekter og fordele. Vi har set nærmere på argumenterne og fortæller dig her, hvorfor du skal vælge cyklen.

Bekæmp sygdomme med cykling
Studier viser, at cykling holder en række sygdomme fra døren. Blandt andet mindsker cykling risikoen for at udvikle kræft og hjerte-kar-sygdomme med helt op til 45 og 46 procent – og det stopper ikke der. Cykling forhindrer dig nemlig også i at udvikle overvægt, der kan lede til forhøjet blodtryk, alarmerende kolesteroltal og forstadier til diabetes. Et britisk studie har ligefrem påvist en lavere dødelighed blandt cyklister. Der er altså god grund til at hoppe på cyklen, hvis du vil vinke farvel til livstruende sygdomme og forlænge din levetid betydeligt.

Bliv skarpere med cykling
I en artikel fra sidste år fortalte vi, hvordan kendte person som blandt andet skuespiller Brad Pitt og Formel-1 kører Jenson Button bruger cykelsporten til at holde sig fysisk i form, men faktisk forekommer det, at der også er en del kendte, der bruger cykelsporten til at holde sig mentalt i form. Cykling har nemlig vist sig at gøre os skarpere og forbedre vores evne til at koncentrere os. Måske det er derfor, at en professionel pokerspiller som Martin Horecki fra Team PokerStars har valgt at gøre cykling til sin store hobby. Blandt andet har Martin Horecki deltaget i et større løb for amatører i Zakopane i Polen, hvor han gav den hele armen. Du behøver dog ikke at deltage i lange cykelløb for at skærpe din hjerne. Undersøgelser viser, at selv en kort cykeltur kan være nok til at styrke dig mentalt.

Sig farvel til stress og depression med cykling
Mange bruger også cykling til at komme af med stress og depression. Det ses da også oftere og oftere, at læger henviser til cykling og anden motion, når det kommer til bekæmpelse af de to lidelser. Cyklingen skulle især være god, fordi den tvinger dig til at trække vejret dybt, hvor der dermed udledes CO2 fra din krop. Kendetegn ved stress er ofte en ophobning af CO2 og en mangel på ilt i hjernen. Studier har også vist, at en større grupper mennesker fandt motion såsom cykling mere effektivt end medicin, når en lidelse som depression skulle bekæmpes. Man mener, at det kan skyldes produktionen af naturlige stoffer som noradrenalin, dopamin og serotonin, når du motionerer.

bicycle-bike-cyclist-14115Photo by Valeria Boltneva / CC0 License

Alle kan være med
Det gode ved cykling er, at alle kan være med, og det er uanset din alder eller fysiske form. Cykling er nemlig en skånsom sport på linje med svømning og roning. Her risikerer du ikke at overbelaste din knæ og led, som du for eksempel kan risikere ved løb. Cyklen holder derimod din vægt oppe, så din krop ikke udsættes for unødvendige belastninger. Samtidig kan selv korte distancer på en cykel gøre en forskel. Studier har vist, at helt ned til 20-30 minutter på en cykel om dagen kan betyde, at du drager fordel af cyklingens mange positive effekter.

Ud over de nævnte findes der en lang række andre fordele ved cykling, såsom at værne om miljøet ved at fravælge motoriseret køretøjer. I denne artikel har vi dog valgt at fokusere på de mere personlige fordele, der gør, at du skal vælge cyklen.