BaneTopartikler

Den store 6-dagesklovn

Som professionel 6-dagerytter skal man ud over at levere en præstation på cykel også være bevidst om, at tilskuerne skal underholdes. Ofte hører man diskussionen om 6-dagesløb er sport eller underholdning. Denne diskusion kan hurtig lukkes. Det er naturligvis begge dele. Rytterne skal underholde publikum med flot cykelløb, men også gerne med andre ting. Sidstnævnte er nogen bedre til end andre.

Den helt store legende, når det handler om at alternativ underholdning og klovnenumre i forbindelse med 6-dagesløb er Willy Debosscher. Den charmerende belgier var professionel fra 1969 til 1985, og en mester i sit fag. Faget var at underholde publikum med alle mulige anderledes tiltag. Men trods alt lykkedes det også for Debosscher at vinde fem 6-dagesløb. Dog nogle mindre prestigefyldte af slagsen.

10 gange deltog Willy Debosscher i det københavnske 6-dagesløb fra 1976 til 1985. Her brillerede han specielt i udskilningsløbene, hvor publikum gang på gang troede at belgieren blev udskilt, men hvor det rigtig mange gange lykkedes for Debosscher at redde sig på stregen. En leg som en del af de øvrige ryttere naturligvis var med på. Et andet glansnummer for Debosscher var pludselig at køre den modsatte vej rundt på banen. Noget der ellers kan være rigtigt farligt, men som Debosscher mestrede at gøre på et passende tidspunkt.
Debosscher var en teknisk dygtig cykelrytter, men vidste også godt at talentet ikke rakte til at blive en superstjerne. Derfor udviklede han sine evner til at underholde publikum på anden vis. Belgieren var super populær på de europæiske 6-dagesbaner, og måske specielt i Forum, hvor temaet fra OlsenBanden filmene i øvrigt blev hans kendingsmelodi, var Willy Debosscher på en gang både stjerne og pauseklovn.