Bane

Danmarks verdensmester

Den 28. december optræder Mads Pedersen for første gang som regerende verdensmester ved et officiel cykelløb i Danmark. Derfor tegner vi her et miniportræt af rytteren, der netop er fyldt 24 år.

Køb billetter til DBCs Nytårsstævne i Ballerup Super Arena med 100 km parløb på dette link.

Leif Mortensen, Jørgen Marcussen, Bo Hamburger og Matti Breschel har været tæt på. Men det blev Mads Pedersen, der, som 23-årige, blev Danmarks første professionelle landevejsverdensmester hos herrerne.

Man kan ikke kalde det en sensation, at det skulle blive Mads P. fra Tølløse, der blev blev den første dansker i den mest prestigefyldte af regnbuetrøjerne. Men at det skulle blive allerede i 2019 havde få vist forventet. Pedersen bevidste tidligt sine specielle evner som en cykelsrytter med en kraftfuld fysik. Som junior var han ekstremt dominerende. Sejren i U19 Paris-Roubaix 2013 var perfekt udført, og i øvrigt kulminationen på et målrettet arbejde med det berømte brostensløb som målet. Samme år blev det til VM sølv i Toscana, kun slået af Mathieu Van der Poel og i øvrigt vandt Mads Pedersen både det tyske Trofeo Karslberg og Fredsløbet i Tjekkiet i 2013.


Som U23-rytter udviklede Mads Pedersen sig stille og roligt. Allerede i det første år blev det til sejr i U23-udgaven af det tyske Eschborn-Frankfurt, og året efter det til sejre blandt andet på etaper i Tour de l’Avenir, de unges Tour de France samt i det hollandske ZLM Tour og i 2016 i U23 udgaven af Gent-Wevelgem. Mads havde bevidst, at han kunne fortsætte sin udvikling, og var på vej med toppen af international cykling.

I 2017 skiftede Mads Pedersen til WorldTour’en og Trek-Segafredo. Allerede første år på det amerikanske team lykkedes det at vinde PostNord Danmark Rundt efter en fantastisk manøvre, udført i samarbejde med holdkammerat Jasper De Buyst, på Kiddesvej i Vejle. Tidligere på året blev Pedersen dansk mester i Grindsted, så sejren på kongeetapen i Danmarks største cykelløb kunne fejres iført rødt og hvidt. Smukt.

Året efter blev det til en nærmest sensationel andenplads i Flandern Rundt, og dermed indtræden på den allerstørste scene. Kun Niki Terpstra var stærkere end Pedersen i 2018-udgaven af verdens nok største endagesløb. Philippe Gilbert blev henvist til den nederste podieplads!

2019 havde ellers ikke være den mest succesrige for Mads Pedersen. Men med sejren ugen før VM i franske GP d’Isbergues og med regnvejr den 29. september i Yorkshire var det måske ikke den helt store sensationen at verdensmesteren i 2019 blev Mads Pedersen. Regnvejr bider nemlig ikke på den danske verdensmester. Pedersen har en fysik, der er skabt til knaldhårde endagesløb, gerne over lang distance. Vi kommer helt sikkert til at få mange store cykeloplevelser med den 24-årige dansker i fremtiden.