BaneBane VMHistorieTopartikler

Cykel-historie: Danmarks første verdensmester i cykelløb

I 2024 skal bane-VM afvikles i Danmark. Det er tredje gang i Ballerup Super Arena. Tidligere har der ni gange været afholdt bane-VM på den hedengangne Ordrupbane. Frem til oktober 2024 bringer CyclingWorld.dk derfor løbende historier om bane-VM.

Af Kenneth Møller Kristensen

Edwin Schrader levede fra 1876 til 1923. Han startede med at køre på Ordrupbanen i 1893, hvor banen blot var fem år gammel. Han blev længe omtalt som den evige toer, da han i danske løb som regel blev slået af Christian Ingeman-Petersen. Faktisk opnåede Schrader ikke at blive dansk mester.

Men tre år efter hans debut opnåede han sølv ved verdensmesterskabet i sprint for amatører i det første VM nogensinde på Ordrupbanen. Her var det blot britiske Harry Reynolds, der var bedre end den unge dansker. På trods af sølvet blev Schrader i første omgang ikke udtaget til VM året efter. Det gjorde i stedet den, på det tidspunkt, unge Thorvald Ellegaard fra Fyn. Han måtte dog melde afbud, da han netop havde fået ansættelse som murersvend. Det gav plads til Edwin Schrader, der ved VM i Glasgow i finalen slog britiske W. P. Fawcett i amatørernes sprintfinale, og blev Danmarks første verdensmester i cykelløb.

Husk at der er masser af historiske cykelbøger hos Sportsbog.dk. Og husk dine kulturnyheder får du via Juicynet.dk.