BaneBane VMHistorieTopartikler

Bane-VM viden: Tre gange verdensmester. Otte medaljer i alt

Til oktober er der bane-VM i Ballerup Super Arena for tredje gang. Ni gange blev bane-VM afviklet på Ordrupbanen. På CyclingWorld.dk bringer vi frem til oktober løbende historier og anekdoter om bane-VM.

Tre gange verdensmester. Otte medaljer i alt
Hans-Henrik Ørsted er uden tvivl en af de mest dedikeret cykelryttere Danmark nogen har haft. Han var udstyret med en enestående vilje, beundringsværdig flid og stædighed.

Ved de olympiske lege i Moskva i 1980, blot seks år efter han var indtrådt på Ordrupbanen som begynder, vandt Hans-Henrik Ørsted bronze i 4 kilometer individuelt forfølgelsesløb. Efter OL indledte Ørsted en professionel karriere, hvor han hele tre gange blev verdensmester i 5 kilometer individuelt forfølgelsesløb. Dertil kommer tre sølvmedaljer og to bronzemedaljer. Otte VM-medaljer i disciplinen, hvor han flere gange slog verdensrekord.

Den første medalje kom allerede samme år som OL-bronzen blev hentet. I franske Besancon havde Ørsted bedste tid i kvalifikationen, men tabte semifinalen efter blandt andet at været styrtet under opvarmningen. Året efter, i tjekkiske Brno, blev det til sølv, kun overgået af franske Alain Bondue. De to bestatte også de øverste pladser på podiet i 5 km forfølgelsesløb i 1982 i Leicester.
Karrierens første verdensmesterskab vandt Ørsted i Barcelona i 1984. Her blev Tony Doyle besejret i finalen. De to skulle siden komme til at se mere til hinanden. For de mødtes også i finalen året efter i italienske Bassano del Grappa, og igen blev det dansk sejr. Ved det VM deltog i øvrigt også legenden Francesco Moser, der dog måtte nøjes med en fjerdeplads. Ørsted var dog suveræn ved dette VM. Året efter måtte Ørsted bøje sig for Doyle, der havde ramt en superform. Danmark fik til gengæld en overraskende bronzemedalje ved Jesper Worre, der trådte ind på scenen, og banen i Colorado Springs som en komet. De to danskere mødtes i finalen året efter. Det kan du læse om her. Efterfølgende annoncerede Ørsted, at han stoppede karrieren.