HistorieInternationalt landevejTour de France

14. gang der er mål på Puy de Dome

Søndag afsluttes niende etape af årets Tour de France på vulkanen Puy de Dôme. Finalestigningen er 13,3 km lang og stiger med gennemsnitlig 7,7 procent. Det er den eneste stigning i Massif Centrale området, der er har fået “udenfor kategori”-mærket.

Det er 14. gang en Tour-etape har mål i byen. Første gang var i 1952 hvor legenden Fausto Coppi sejrede og sikrede sig den samlede sejr i Tour’en det år.

I 1959 var det ‘Ørnen fra Toledo”, Federico Bahamontes, der vandt en enkeltstart på stigningen, foran Charly Gaul,  den forsvarende Tour-vinder det år, og Bahamontes sikrede sig siden overraskende den samlede sejr i Tour de France 1959.

Fem år senere, i 1965, foregik en meget berømt duel mellem Raymond Poulidor og Jacques Anquetil på Puy de Dôme. Længe kørte de to franske stjerner side om side på stigningen. Det endte med at Poulidor vandt 14 sekunder på Anquetil, men blev kritiseret for ikke at angribe tidligere. Det var dog Julio Jimenez, der vandt etapen.

Spanske Luis Ocana og hollandske Joop Zoetemelk har begge vundet to gange på Puy de Dôme. Zoetemelk vandt blandt andet en enkeltstart med afslutning på stigningen i 1978 på en dag hvor Bernard Hinault var i problemer, men alligevel endte med at vinde sit første Tour de France det år.

Den belgiske bjergkonge Lucien Van Impe vandt på stigningen i 1975. Det var det år, hvor Eddy Merckx blev slået af en tilskuere i maven på Puy de Dôme, og siden ikke lykkedes med at vinde sin sjette Tour de France-sejr. Også i 1986 spillede opstigningen til Puy de Dôme en stor rolle i Tour de France. Hinault havde lovet at hjælpe sin holdkammerat Greg Lemond til sejr, men amerikaneren følte sig truet af din franske hjælper, men på Puy de Dôme fik Lemond distanceret Hinault, og slukkede dermed hans drøm om en sjette Tour-sejr. Schweiziske Erich Maechler vandt i øvrigt tapen.

Den seneste vinder på stigningen var danske Johnny Weltz i 1988. Weltz. Det kan du læse om på dette link. Siden har stigningen ikke været på Tour de France rutekortet af sikkerhedsmæssige grunde. Men i 2023 er Puy de Dôme endelig tilbage.

Husk at du kan købe bøger som Cykelsporten 25 største legender og 50 Utrolige historier fra cykelsporten på www.sportsbog.dk.