HistorieTopartiklerTour de FranceTour de France 2023

Dansker er seneste vinder på Puy de Dôme

Når Tour de France nr. 110 skal køres til sommer, bliver det blandt andet med den ikoniske Puy de Dôme-stigning på rutekortet. Det er den som mål på niende etape.

Det er første gang siden 1988 at bjerget er med i Tour’en. Den gang var det en dansker, der sejrede.

19. etape i Tour de France 1988, i øvrigt nr. 75 i rækken af de franske etapeløb, blev kørt i Massif Central i det centrale Frankrig over fire stigninger, 188 kilometer og fra Limoges til toppen af den udslukte vulkan Puy de Dôme. Weltz var med i flere forsøg tidligt på etapen. Dette uden succes. Men efter 71 kilometers kørsel kom Weltz og tyske Rolf Gölz afsted. Gölz var en klasserytter, der havde vundet løbets syvende etape og tidligere på året i øvrigt klassiske Flèche Wallonne. Det dansk/tyske par fandt da også sammen i et rigtigt godt samarbejde. Faktisk så godt et samarbejde, at da de to ramte bunden af målstigningen, var de sikre på, at en af de to ville vinde etapen. 

De to udbrydere kørte side om side op ad stigningen, men omkring tre kilometer før mål fik danskeren knækket tyskeren. Weltz trådte an på en af de stejleste passager, og tyskeren måtte melde pas. Johnny Welz kunne juble over sin etapesejr, 43 sekunder før Gölz nåede de 1.415 meters højde.

Pedro Delgardo, der siden vandt Touren og kørte etapen i den gule førertrøje, blev nr. tre på etapen. Mere end fem minutter efter danske Weltz.

Du kan læse hele historien om Weltz og han sejr på Puy de Dôme i bogen De Danske Tour de France-Helte, der lige nu blot koster kr. 75,-