HistorieTopartiklerTour de France

Utrolig Tour de France historie: Var elleve minutter bagud. Vandt alligevel Tour de France

1958-udgaven af Tour de France var en meget omskiftelig affære. Ikke færre end ti gange skiftede førertrøjen ejermand. Det endte med at luxembourgske Charly Gaul på trods af at han midt i løbet virkelig var kørt agterud af flere konkurrenter endte som vinder i Paris.

Gaul var ikke i løbets top-10 indtil 14. etape. Og efter 17 af de 24 etaper, var han elleve minutter efter den førende Vito Favero, men også langt efter store profiler som Raphael Geminiani og Jacques Anquetil. 18. etape var en enkeltstart til Mont Ventoux. Den vandt Gaul, og rykkede dermed frem i klassementet. Han tabte dog på 20. etape igen tid til Geminiani, som han nu var mere end 16 minutter efter. 21 etape blev dog afgørende. Der blev kørt i Alperne over 219 kilometer og fem store stigninger. Gaul angreb tidligt, fik i første omgange bjergkongen Federico Bahamontes med. Senere formåede Gaul, at sætte Bahamontes og køre alene og vinde med næste otte minutter til de nærmeste. Dermed var Gaul blot et minut og syv sekunder efter Favero i klassementet. Og han var i sit rette element for vejret havde ændret sig fra sol og varme i den første del af Tour’en til sne, hagl og kulde. Det kunne manden, der bar tilnavnet Bjergenes Engel, godt lide.

23. etape var en enkeltstart over hele 73 kilometer. Og her kunne Gaul sætte trumf på. Han vandt tidskørslen og kørte sig i en gul førertrøje, han uden problemer kunne forsvare næste dag.

Tour de France 1958 var den 45. udgave af løbet. 120 ryttere var til start og 78 gennemførte. Det var blot anden gang at der deltog danskere, da Hans E. Andresen, Eluf Dalgaard, Kaj Allan Olsen og Fritz Ravn, var en del af et internationalt mixhold. Hans E. Andresen blev første dansker til at gennemføre Tour’en. Charly Gaul kørte løbet på et hold mixet af hollandske ryttere og ryttere fra Luxembourg, og fik god støtte. Det var i øvrigt første gang, at der blev vist live TV-billeder fra bjergetaper.

Charly Gaul levede fra 1932 til 2005. Han vandt den ene Tour de France, men i alt ti etaper og bjergkonkurrencen i både 1955 og 1956. Gaul sejrede i Giro d’Italia i 1956 og 1959 og vandt også ellever i Giro’en. I en lang periode efter den aktive karriere boede han i en hule i en skov i Ardennerne. Men i slutningen af hans liv viste han sig igen til cykelløb, og viste sin kærlighed til sporten.

Du kan købe bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten og mange andre cykelbøger hos Sportsbog.dk.