HistorieTour de France

Utrolig Tour de France historie: Vandt Tour’en og begik selvmord

I 1910 var Pyrenæerne for første gang på rutekortet i Tour de France. Men allerede årene inden kørte rytterne i bjergkæden Vogserne i det østlige Frankrig, hvor blandt andet det berømte Ballon d’Alsace blev passeret ved flere lejligheder. En af de bedste cykelryttere i det første årti af 1900-tallet, når vejene gik opad, hed René Pottier.
Pottier blev født i 1879, og blev professionel cykelrytter i 1903 efter at have vundet amatørerne Bordeaux-Paris. To gange nåede han at køre sig på podiet i brostensklassikeren Paris-Roubaix. Men det var på stigninger at franskmanden havde sin force.

I Tour de France 1905 var Pottier først over netop Ballon d’Alsace, men var siden uheldig med en punktering, og udgik af løbet.

Men året efter gik det bedre. Han var igen stærkest på Ballon d’Alsace og vandt i alt fem etaper i Tour de France 1906, fire af dem i træk, blev i øvrigt nr. to på fire andre, og vandt Tour’en i suveræn stil. Pottier kan sagtens sættes i kategori som Tour’ens første bjergkonge. Men han var også en mand, der havde langt til smil og tydeligvis havde et dybt sind. Og desværre var det ikke længe Rene Pottier kunne nyde sin store Tour-triumf. Han fik en trist skæbne.

Den 25, januar 1907 tog Pottier sig eget liv. Han hang sig ganske enkelte fra den krog, hvor hans cykel normalt hang. Det gjorde han efter han havde fået beskeden om at hans kone havde fundet en elsker imens han var væk for at køre Tour de France! Efter hans død blev der rejst et monument for René Pottier på Col du Ballon d’Alsace.

Husk at købe bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten og mange andre i Sportsbog.dk.