Historie

Utrolig Tour de France historie: Ritter brækkede armen. Merckx brækkede kindbenet

Ole Ritter er en af de mest berømte danske cykelryttere nogensinde. Han var den første rigtige danske landevejsstjerne. Og han havde en fantastisk cykelkarriere. Den foregik dog primært i Italien, men dog også på cykelbanerne. Specielt hans timerekord fra 1968 er berømt. En gang kørte han Tour de France. Det var i 1975 som hjælper for italienske Francesco Moser på Filotex teamet. Den 62. udgave af Tour’en blev en lidt blandet oplevelse for Ritter, der på dette tidspunkt var i sin karrieres efterår.

Allerede på anden etape styrtede Ritter, og pådrog sig dobbelt brud i armen, og måtte derfor køre resten af løbet med armen i gips. Det handicappede danskeren, der styrtede igen og igen, da han havde svært ved at holde på styret.

Der var dog succes for Moser, der kørte sig i førertrøjen i løbets første uge efter at havde vundet prologen og endte på en samlede syvendeplads. Og Ritter selv fik også god succes ved at blive nr. to på den enkeltstart, der udgjorde 18. etape . Ritter kørte et sekund hurtigere end Eddy Merckx på tidskørslen.

Året før havde Merckx vundet Tour’en for femte gang og dermed tangeret Jacques Anquetils rekord. Og i 1975 stillede Eddy Merckx til start i det franske etapeløb for at blive den første til at vinde for sjette gang. Og det så lovende ud for belgieren. Men på 14. etape blev Merckx slået ned af en beruset fransk tilskuer. Et hårdt slag i leveren. Det kostede for Merckx på de følgende etaper. Han tabte terræn til Bernard Thevenet.

Men det skulle blive endnu værre. På 17. etape kolliderede Ritter og Merckx, da Merckx ville passere Ritter i feltet, og da Ritter, ifølge bogen Ritter, ikke ville flytte sig. Belgieren mosede sig igennem, hans forhjul ramte mod Ritters baghjul. Merckx styrtede og knaldede hovedet i asfalten og pådrog sig et brud på kindbenet. Ritter og Moser kørte videre, Bernard Thevenet var med, og den dag sikrede franske Thevenet sig endegyldigt sejren i Tour de France 1975.

Merckx forsøgte endnu et par angreb senere i løbet. Men det lykkedes ikke. Og han vandt aldrig siden en GrandTour. Tour de France 1975 blev starten på enden af karrieren for Eddy Merckx.

Sportsbog.dk kan du blandt andet købet bogen Cykelsportens 25 største legender.