Historie

Utrolig sportshistorie: En enkeltstart på 320 kilometer

Cykling har altid være en del af programmet ved alle de olympiske sommerlege. Nogle gange under lidt mere ekstrem forhold end andre. Et af de mest ekstreme løb var i Sverige ved legene i 1912. Der blev nemlig kørt som en enkeltstart over 320 kilometer! 123 ryttere fra 16 nationer deltog i løbet, hvor de første ryttere blev sendt af sted kl. 02 om natten den 7. juli og ud på vejene nær søen Mälaren. Guldet blev vundet af sydafrikanske Rudolph Lewis, der tilbagelagde den ekstreme distance på ti timer, 42 minutter og 39 sekunder. Bedste dansker blev Olaf Meyland-Smith i tiden elleve timer, 32 minutter og 24 sekunder. 94 ryttere gennemførte.

Der blev i øvrigt ikke kørt banecykling ved OL 1912, da der ikke fandtes nogen bane i Sverige. Og faktisk forsøgte de svenske arrangører helt at undgå at have cykling med til legene, da de ikke mente vejene var godt nok til det.

Sverige endte dog med at vinde holdkonkurrence, og dermed modtage guldmedaljer. Sverige blev bedste nation ved legene på hjemmebane.

Løbet i Sverige 1912 var desuden usædvanligt ved at England, Skotland og Irland kunne deltage seperat og ikke som Storbritannien. Det er uklart hvorfor dette blev tilladt.