HistorieTopartikler

Utrolig cykelhistorie: Tour-vinders far blev myrdet

Nedenstående historie er fra bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten.

Gary Wiggins er nu om dage nok mest kendt for at være far til Tour de France vinder og femdobbelte olympiske mester Sir Bradley Wiggins. Men Gary var selv en succesfuld professionel cykelrytter med banen som sit primære domæne.

Gary Wiggins er nødt i Yalloum i Australien den 20. november 1952. Han viste allerede som ung stort talent på cyklen, og blev tidligt en del af de australske landshold. Som helt ung blev Gary gift, og fik en datter i Australien, men forlod siden familien for at tage til England og blive professionel cykelrytter. I England mødte han Linda, som blev hans næste kone. De to flyttede til Gent i Belgien, hvor Gary bedre kunne forfølge sine ambitioner som banerytter. Bradley Wiggins blev født i Gent i 1980. Det perfekte sted for en cykelrytter at blive født. Men Linda og Gary blev skilt i 1982, og far og søn mistede forbindelsen. Men Gary Wiggins fik skabt sig en god banekarriere. Han kørte ofte parløb med landsmand Tony Doyle. De to vandt blandt andet 6-dagesløbet i Bremen, og blev også europamestre i parløb. Gary Wiggins havde dog også et ry for at benytte og sælge amfetamin, og var generelt en kontroversiel personlighed.

Problemer med alkohol
Efter et styrt i Forum i København i 1987 stoppede Gary Wiggins karrieren, og tog retur til Australien. Her blev han endnu engang gift, men udviklede også store problemer med alkohol.
Drikkeriet udviklede sig for Gary Wiggins, og det blev sværere og sværere at få jobs for den tidligere toprytter. Bradley Wiggins har i en selvbiografi blandt andet fortalt om et møde med sin far, hvor det kun handlede om at få drukket øl. De to fik kort kontakt i 1999, hvor Bradley var på træningslejr i Australien, men siden kun en enkel gang mere. Gary blev, meget forudseelige, skilt igen.

Myrdet?
Den 25. januar 2008 blev Gary fundet på Segenhoe Street i Aberdeen, New South Wales i Australien. Han blev bragt til et nærliggende hospital, senere fløjet videre til et hospital byen Newcastle. Men hans liv stod ikke til at redde. Han døde af skader i hovedet. Omstændighederne omkring Gary Wiggins er aldrig blevet helt klarlagt. Først blev der talt om et trafikuheld eller blot et fald. Men Garys søster, Glenda Hughes, kæmpede for at få belyst sagen. En taxachaffør kunne bekræfte, at han havde kørt Gary til en fest i Aberdeen. Til festen kom han tilsyneladende i slagsmål. Et slagsmål der udviklede sig alvorligt. Glenda Hughes mener, at Gary blev meget forslået og slæbt ud i gaderne, hvor han blev efterladt midt på gaden. Måske i håbet over, at han ville blive påkørt af en bil.
To mænd blev afhørt i sagen, men der blev aldrig rejst nogen sigtelser i sagen om Gary Wiggins død. Under alle omstændigheder fik livet en for tidligt afslutning for Gary Wiggins. Han blev blot 56 år. Han nåede ikke at opleve sin søn vinde Tour de France i 2012.

Husk at købe dine cykelbøger via www.sportsbog.dk.