HistorieTopartikler

Utrolig Tour de France historie: Da borgmesteren kom for sent

Allerede inden Tour de France 1971 var Eddy Merckx ikke populær i Frankrig. Mange mente, at han var alt for dominerende, og faktisk havde Tour-arrangørerne gjort hvad de kunne for at årets rute passede bedre til Merckx store rival, spanske Luis Ocaña. Løbsdirektør Jacques Goddet havde skrevet en leder, hvor det fremgik, at det galt om at undgå at den dominerende belgier kværkede Tour’en, så interessen hos publikum og pressen svandt. Det lykkedes ikke helt. Merckx kørte i gult i løbets første uge, men i anden uge blev det tydeligt, at Ocaña havde mange venner i feltet. Det lykkedes at få isoleret Merckx efter en punktering på 10. etape til Grenoble. Ocaña kørte sig i gult, og den belgiske favorit røg ned på fjerdepladsen. På ellevte etape fik Ocaña for alvor skovlen under Merckx, og fik ham kørt mere end otte minutter bagud.

Tolvte etape blev kørt over 251 km fra Orciéres-Merlette til Marseille. Her ville Merckx have hævn. Belgieren lancerede et angreb stort set fra start af etapen, fik etableret en udbrudsgruppe på ni ryttere, der holdte en vanvittig fart gennem hele etapen. Alle klassementskonkurrenter blev kørt to minutter bagud, og Merckx var tilbage i klassementet. Men der var drama i målområdet.

Etapen blev kørt med 46,272 km/t og dermed blev alle tidsskemaer sprængt. Målet blev ramt halvanden time inden planlagt, og da italienske
Luciano Armani jublede over sin etapesejr, stød Marseilles borgmester Gaston Deferre stadig hjemme foran spejlet og gjorde sig klar til at tage afsted til præmiecermonien. Borgmesteren kom ikke frem til ceremonien og var langt fra tilfreds. Borgmesteren var faktisk rasende, og svor at Tour de France aldrig skulle tilbage til den sydfranske by. Og det kom det ikke imens Deferre levede. Han døde i 1986 og Tour’en kom først til Marseille igen i 1989!

På 14. etape udgik Luis Ocaña efter et dramatisk styrt, og Merckx vandt Tour de France 1971, men det er en anden historie.

Husk at du kan få mange underholdende og utrolige historier fra cykelsporten via bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten, der kan købes hos Sportsbog.dk.