HistorieTopartikler

Utrolig cykelhistorie: Bjergrytteren døde på hotel i Rimini

Cykelrytteren Marco Pantani var en kontroversiel og sårbar personlighed. Pantani kom fra en arbejderklasse familie i Cesenatico, tæt på Rimini. Som barn havde det svært med at omgås andre børn, og derfor besluttede hans forældre at melde ham ind i den lokale cykelklub. Det blev en succes.

Han var verdens bedste bjergrytter i 1990’erne. I 1994 slog han rekord med den højeste opstigning af Alle d’Huez og blev nr. tre i Tour de France. Året efter blev han påkørt under Torino-Milano, brækkede benet. Men han kom tilbage. I 1998 vandt han både Giro d’Italia og Tour de France. Sidstnævnte løb var dog i skyggen af den store Festina-dopingskandale, der bragte cykelsporten i knæ. Men Pantani blev folkehelt i Italien som den første italienske Tour-vinder siden Felice Gimondi i 1965.
Pantani var en speciel karakter. Han udseende, han var ofte iført bandana, og ringe i de store ører, gav ham kælenavnet Piraten og han hang til at spise Nutella gjorde ham folkelig. Han var populær, også for hans aggressive kørestil, der var en modstætning til de ellers så dominerende Miguel Induráin og Jan Ullrich, der havde deres forcer på enkeltstarter.

I 1999 lå Pantani til suverænt at vinde Giro d’Italia, men blev taget ud af løbet med for høj hæmatokritværdi med blot to etaper igen. Han måtte føres væk fra løbet af to politibetjente, da han havde slået sin hånd gennem en ruden på sit hotelværelse.
Siden har hændelsen været meget omdiskuteret, og flere har spekuleret i at den italienske mafia spillede en rolle i sagen.

Pantani blev aldrig den samme igen efter Giro’en i ’99. Han havde nogle flotte dueller med Lance Armstong i Tour’en i 2000, men var plaget af depressioner.

Døde på Valentins dag
Den 14. februar, Valentines dag, i 2004 døde Marco Pantani. Han blev blot 34 år og kunne have været på toppen af sin cykelkarriere. Marco Pantani blev fundet død på et hotelværelse i badebyen Rimini ved Adriaterhavet. Her havde han indlogeret sig alene. Da personalet ikke kunne komme i kontakt med ham, brød de døren op og fandt Pantani død. Dødsårsagen blev angivet til at være hjertestop grundet en overdosis af kokain blandet sammen med antidepressiv medicin.

Siden har der være spekuleret i at Pantani blev myrdet. Specielt Marcos mor, Tonina Pantani, har kæmpet for at finde frem til hvorfor hendes søn døde. Hun har aldrig accepteret myndighederne forklaring.

Der har været historier om at liget var påført store skader, fortællinger om at liget var blevet flyttet. Flere gange er sagen blevet åbnet, og politiet har gennemført flere efterforskninger. Der er dog aldrig været andre konklusioner end at Marco Pantani døde af hjertestop.  Marco Pantani var en outsider og han døde alene.