Husker du..Flandern Rundt 1976 og 1977

Artikelserie på CyclingWorld.dk: Husker du…

Flandern Rundt 1976. Udgave nr. 60. Kørt den 4. april over 261 km. Og i øvrigt sidste gang at løbet havde start i Gent. Walter Planckaert vandt foran Francesco Moser og Marc Demeyer. Men det er noget andet som 76-udgaven af verdens nok største endagesløb huskes for.

På Koppenberg-stigningen, der var på rutekortet for første gang, satte Marc Desmeyer, som hjælper for Freddy Maertens på Flandria-teamet, pres på. Der blev kaos på den smalle brostensvej. Mange ryttere enten styrtede, eller måtte stoppe og trække cyklen. Heriblandt Eddy Merckx.

Resultatet efter Koppenberg var en frontgruppe med Planckaert, Moser, Demeyer samt de to store rivaler Freddy Maertens og Roger De Vlaeminck. De to sidstnævnte var, udover at være store rivaler, nu også de absolutte favoritter i frontgruppen. Men de havde også kæmpe respekt for hinanden. Og det blev deres skæbne i Flandern Rundt 1976. Fire kilometer før mål fik Moser og Demeyer et mindre forspring. Planckaert sprang frem til dem. Men Maertens og De Vlaeminck blev siddende, og kiggede på hinanden. Ingen af de to ville blotte sig og trække konkurrenten frem til finalen. Demeyer kiggede sig tilbage, og forsøgte med at vinke Maertens frem. Men uden held. Walter Planckaert vandt spurten og løbet, og 16 sekunder senere slog De Vlaeminck Maertens i spurten om fjerdepladsen. “Jeg ville ikke have Maertens vandt”, sagde De Vlaeminck efter løbet.

Resultat, Flandern Rundt 1976
1 Walter Planckaert (BEL-Maes-Rokado) 6.10,00 t.
2 Francesco Moser (ITA-Sanson) s.t.
3 Marc Demeyer (BEL-Flandria-Velda) s.t.
4 Roger De Vlaeminck (BEL-Brooklyn) +0.16
5 Freddy Maertens (BEL-Flandria-Velda) s.t.

Året efter, altså 1977, sad De Vlaeminck på hjul af Maertens, der kørte i verdensmestertrøjen, da de to var alene i løbets sidste 70 kilometer. I spurten kørte De Vlaeminck forbi Maertens og vandt Flandern Rundt 1977. Ved præmiecermonien buhede tilskuerne af De Vlaeminck. Maertens forklarede, at kommissærerne havde fortalt undervejs, at han ville blive diskvalificeret for et ulovligt cykelskifte, og De Vlaeminck havde tilbud ham penge for at fortsætte sammen til mål. Dette nægtede De Vlaeminck. Senere kom nyheden om, at både Maertens, og hans holdkammerat Walter Planckaert, der var blevet nr. tre, havde afleveret en positiv dopingtest. De to Flandria-ryttere fik frataget deres placeringer.

1977 var eneste år, hvor De Vlaeminck vandt Flandern Rundt. Belgieren, født 24. august 1947, er dog en af blot tre, der har vundet alle cykelsportens fem monumenter. Han har vundet fire Paris-Roubaix fire gange, hvilket kun Tom Boonen har gjort efter. Freddy Maertens, født 13. februar 1952, er to gange blevet verdensmester. Desuden har han blandt andet vundet 15 etaper i Tour de France og Vuelta a Espana 1977.

Husk at der er masser af sjove historier fra cykelsportens fantastiske historier i bogen 50 Utrolige historier fra cykelsporten.