Dansk LandevejTopartiklerTrine Schmidt

Trine Schmidts blog: Økonomisk skævvridning

Inden I læser dette indlæg, så vil jeg gerne pointere, at jeg ikke er ude på at pive!

Når det er sagt, så synes jeg at nedenstående er et vigtigt emne og et oplæg til debat. Verdenen er som den er, og der er en milliard ting at tage fat på. Med EM i fodbold og cykling som kører lige nu, så smækker jeg det på nettet under noget, som jeg synes er aktuelt 🙂 

Her til morgen læste jeg en artikel på TV2s website. Den handlede om det danske kvindelandshold og nogle politikeres harme over, at de danske spillere får så markant mindre i løn og bonusser ved at spille fodbold og ved at spille på landsholdet. Kvinderne fik ”kun en bonus” på 25.709 kr da de gik i kvartfinalen og ”kun” 30.567 kr. da de gik i semifinalen. Til sammenligning får herrerne 800.000 kr. hver uanset hvor meget de spiller eller hvor gode og mindre gode de er. Politikerne påpeger ironien i, at kvinderne vinder, og er i fremgang.

Jeg er delvist enig – det er ironisk. Men ligesom spillerrepræsentanten og DBU udtaler sig til TV2, så kan kvindefodbold og herrefodbold ikke sammenlignes. Penge kommer af opmærksomhed fra omverdenen via medieeksponering som gør det interessant får sponsorer at skyde penge i et givent projekt. Og på baggrund af EM og de danske kvinders flotte fodbold EM lige nu, så kigger politikerne den vej… Lige nu….

Jeg skal være den første til at sige tillykke til EM-holdet – det er vildt flot, og det er fuldt ud fortjent, at de får al den opmærksomhed og goodwill lige nu. Hr. og Fru Danmark har fået øjnene op for dem, og det er et skridt i den rigtige retning. Sådan skal det bare fortsætte! Det er SÅ fedt!!

IMG_6093

Men… jeg kan som sportsudøver ikke lade være med at blive ‘politiker harm’ – på alle vores andres vegne! Nu er jeg selv fra cykelsporten, så lad os bare starte der! Danmark vandt sidste år den mest fornemme titel via Amalie Dideriksen – hun blev VERDENSMESTER!! Tidligere på året vandt hun en world cup afdeling i Holland, som var om muligt endnu flottere! Vi har via Cecilie Uttrup lige nu den førende rytter på World Tourens ungdomsrangliste, som bestemt ikke er let at opnå. Og ja, hun vinder den sikkert også! På lørdag når damerne kører EM på hjemmebane i Herning har vi rent faktisk en realistisk chance for at tage guldet.

Taget et EM i hjemmebane i betragtning er det ikke meget vi hører om det….  

Der er danskere som deltager i damernes beskedne svar på Tour de France og Giro d’ Italia, og vi er pt 8 danskere som kører i den fornemste liga i verden. Og niveauet er mega hårdt og det kræver sindssygt meget slid og disciplin at være i stand til at bare at kunne følge med! Og danskerne gør mere end ”bare” at følge med!

På cykelbanen, i BMX og på Mountainbike siden har vi også nogle vildt gode ryttere og for lige at sætte en FED streg under min pointe, så har vi også, i Annika Langvad, den kvindelige verdensmester i mountainbike! Dét er saftsuseme flotte meritter for et lille cykelland med SÅ få kvinder der cykler. 

Og nu til min pointe… Hvad tror I, at vi får i løn? Og hvad tror I, at vi får i bonusser?? Der falder lidt af her og der, men sammenlignet med, i første omgang kvindernes bonusser til fodbold EM (som er fuld fortjent), så er vi faktisk til grin. Mange kvinder kører i dag gratis på World Touren, andre får pebernødder, nogle får hvad der svarer til en SU, og toppen af poppen har penge så de kan klare sig, sådan nogenlunde. Der er eksempler på vilde lønninger i damecykling, men mit bud er, at det handler om 10-15 stykker fra hele verden…   

Bliver med 100% sikkerhed godt kørende når de gælder servicebil. Denne fede Nissan Qashqai har Andersen Biler været så fantastiske at stille til rådighed for mig. Dét er lækkert!!
Bliver med 100% sikkerhed godt kørende når de gælder servicebil. Denne fede Nissan Qashqai har Andersen Biler været så fantastiske at stille til rådighed for mig. Dét er lækkert!!

Så er der samtidig de lande hvis forbund kaster en masse penge efter deres ryttere, hvilket bare ikke er realistisk i Danmark. Det er ikke den danske sportsinstans Team Danmark jeg anklager. Der er de penge, som der nu engang er. Danmark er et land som i sportens verdens bare ikke har de samme rådemidler som fx Storbritannien og USA.

Så nej, i Danmark tjener hverken kvinder som mænd normalt ikke en tiøre for at repræsentere cykellandsholdet. Et VM guld i OL discipliner giver noget – men det er så også det…

Rent personligt synes jeg heller ikke jeg behøver den løn. Jeg synes det er en æressag at repræsentere Danmark. Men det betyder ikke, at jeg ikke ville elske at modtage bare lidt penge. Bare lidt 🙂

Men altså sådan helt generelt, så er der jo en skævvridning.  

Nogen gange så kan jeg ikke lade være med at tænke på hvor mange cykelhold og hvor mange lønninger Christian Eriksen kunne finansiere med hans løn. Det er mange. Og jeg tør da slet ikke tænke på Caroline W. Jeg anklager ikke hverken Caroline eller Eriksen – de har fortjent succes… Men det er godt nok mange penge jeg ville ønske jeg tjente 0,2% af…..

Nu er jeg ikke ekspert i andre sportsgrene, men det er mit indtryk, at man skal være enten tennisspiller eller golfspiller som kvinde, hvis man vil gøre sig håb om en god løn. Os andre – fx svømmere, badmintonspillere, håndboldspillere, bueskytter osv, som alle hver i sær kan levere topsport og underholdning, vi kæmper som sindssyge (med med stor glæde) for at jagte vores drømme. Mange må enten arbejde ved siden af deres sport eller leve på andre nåde for at klare tilværelsen – som et voksent menneske.  

Som sagt før, det er et spørgsmål om eksponering, sponsorpenge og dermed interesse! Jeg er ikke bitter – men konstaterer blot hvad jeg ser…. og samtidig er jeg glad for alle de sportsfolk, som på trods af økonomiske besværligheder stadig jagter deres drømme om Guld til Danmark. Hurra for dem!

Så kære politikere. Prøv lige at sætte jer op i en helikopter og få det fulde overblik. Der er flere end blot fodboldkvinderne som trænger til en økonomisk håndsrækning – hvilket er nemmere sagt end gjort!

/Trine