Internationalt landevej

Snart tid til Milano-Sanremo 2020

Inden længe vil det igen være tid til Milano-Sanremo. Helt præcist køres den 21. marts 2020. I denne artikel kaster vi blikket på det populære cykelløbs, og hvem der er favoritter hos bookmakere som f. eks. Unibet, hvor du kan placere væddemål på odds af vinderen af løbet. 

Hvad er Milano-Sanremo?
Milano-Sanremo er kendt som den største forårsklassiker i Italien. Det er et cykelløb mellem Sanremo og Milano i den nordvestlige del af Italien. Det er et af de længste endagscykelløb i den moderne cykelhistorie, da det er et løb på 298 km. Man kan også sige at det er det første store klassiske cykelløb i en sæson, og det bliver typisk afholdt den tredje søndag i marts. 

Hvilken form for løb er Milano-Sanremo?
Milano Sanremo anses ofte som værende et løb for sprinterne, da der køres mere eller mindre udelukkende på fladt terræn. Men fakta er at stigningerne Cipressa og Poggio i slutfasen ofte spiller en afgørende rolle

Hvornår startede Milano-Sanremo?
Milano-Sanremo blev afholdt for første gang i historien helt tilbage i 1907, men der har været nogle pauser. Det betyder at Milano-San Remo i 2020 vil være den 111. udgave af løbet. 

Hvordan ser ruten ud?
Ruten for Milano-Sanremo 2020 forventes at blive de sædvanlige 291 km, som den var på i 2019. Faktisk forventes det ikke at ruten vil ændre sig meget sammenlignet med 2019, og derfor vil rytterne komme forbi: Binasco, Certosa di Pavia, Pavia, Bressana-Bottarone, Casteggio, Voghera, Pontecurone, Tortona, Pozzolo Formigaro, Novi Ligure, Caprita D’Orba, Ovada, Rossiglione, Campo Ligure, Masone, Passo Del Turchino, Votri, Arenazo, Varazze, Savona, Spotorno, Finale Ligure, Pietra Ligure, Ceriale, Albenga, Alassio, Capo Mele, Capo Cervio, Capo Berta, Imperia Oneglia, San Lorenzo al Mare, Cipressa, Arma di Taggia, Poggio Di Sanremo.
Det vil sige at cykelrytterne starter i Milano og kommer blandt andet forbi Riviera di Ponente via Pavia, Ovada og over Passo del Turchino før de altså ender op i Sanremo.

Hvem har tidligere vundet Milano-Sanremo? 
Nedenfor kan du se en oversigt over de cykelryttere, der har vundet cykelløbet i løbet af de seneste ti udgaver.

  • 2019: Julian Alaphilippe (Frankrig) fra Deceuninck-Quick-Step
  • 2018: Vincenzo Nibali (Italien) fra Bahrain-Merida.
  • 2017: Michal Kwiatkowski (Polen) fra Team Sky
  • 2016: Arnaud Démare (Frankrig) fra FDJ
  • 2015: John Degenkolb (Tyskland) fra Team Giant-Alpecin
  • 2014: Alexander Kristoff (Norge) fra Team Katusha
  • 2013: Gerald Ciolek (Polen) fra MTN-Qhubeka
  • 2012:  Simon Gerrans (Australien) fra GreenEDGE
  • 2011: Matthew Goss (Australien) fra HTC-Highroad
  • 2010: Oscar Freire (Spanien) fra Rabobank

Det vil sige at det er ti forskellige ryttere, som har vundet de seneste ti udgaver. Derfor bliver det spændende at se hvem der vil vinde løbet i 2020 og det kan muligvis gøre det sværere at forudsige vinderen.

Hvem har vundet Milano Sanremo flest gange?
Der er cykelryttere, som har vundet Milano-Sanremo flere gange. Rekordholderen er belgiske Eddy Merckx, som vandt løbet syv gange i perioden mellem 1966 og 1976. Derudover er det ikke overraskende, at det samlet set er flest italienske ryttere, der har vundet Milano-Sanremo. 51 gange har italienske ryttere vundet det populære cykelløb, mens det netop er Belgien, som har andenpladsen for flest sejre med 20 sejre. 
Der er endnu ingen dansk rytter, som har vundet Milano Sanremo, så vi må se om 2020 bliver den første gang. Dog kan vi nordboere godt være lidt stolte over at norske Alexander Kristof vandt i 2014, og han er hidtil den eneste person fra Skandinavien, som har vundet Milano Sanremo. 

Hvem er favorit til Milano Sanremo 2020? 
Julian Alaphilippe kørte en smuk solosejr i hus ved Milano-Sanremo i 2019, og er derfor bookmakernes favorit til at vinde på ny i 2020. Dette på trods af at det altså sjældent er den samme rytter, der vinder flere år i træk. Andre bookmakere peger også på cykelryttere som Peter Sagan og Mathieu Van Der Poel samt Caleb Ewan som mulige vindere af løbet i 2020.