Nyheder

Sådan reagerer cykelverdenen på den ni måneders udelukkelse for Dylan Groenewegen

Cykelverdenen blev chokeret over de grufulde skader, som placerede Fabio Jakobsen i en kunstig koma i to dage efter sammenbruddet med Dylan Groenewegen sent på foråret ved Tour of Poland. Jumbo-Visma-rytteren tog en afvigelse fra sprintlinjen, som førte til det forfærdelige sammenbrud, og cykelrytteren uden fortilfælde blev sanktioneret med en udelukkelse på ni måneder af UCI.

Kølvandet på begivenheden
Dylan Groenewegen markerede denne hændelse som det sorte kapital i sin karriere, som vil hjemsøge ham for evigt. Hidtil i sin karriere havde Jumbo-Visma-rytteren opnået fire individuelle sejre på Tour de France-etaper, og i sin succesrige karriere havde han ikke tidligere haft lignende hændelser. Rytteren samarbejdede med UCI i forbindelse med efterforskningen, og han accepterede udelukkelse, som varer indtil den 7. maj 2021. Hans hold havde heller ikke nogen protester mod afgørelsen af UCI. 

Fabio Jacobsen udtalte sig ikke offentligt om Groenewegens handling, og han gennemgik en rekonstruktiv operation på kæben og vil gennemgå flere operationer i de kommende måneder. 

Dylan Groenewegen endte op med et brækket kraveben, og i forbindelse med udelukkelsen, vil han deltage i begivenheder, som fremmer cykelfællesskabets fordele. I udelukkelsesperioden har Jumbo-Visma-rytteren ikke lov til at deltage i nogen form for konkurrence eller forberedelse til den kommende sæson. Vil han spille computerspil, besøge et online casino eller måske læse bøger? Det er svært at sætte en finger på, hvilke hobbyer han vil kaste sig ud i for at flytte tankerne fra cykling, men udelukkelsen vil få en alvorlig indflydelse på hans næste sæson.

Ubesvarede spørgsmål
De grove konsekvenser af sammenbruddet var drivkraften bag den lange udelukkelse. Sådan var stemningen i cykelsamfundet, og ikke alle accepterede dommen uden at protestere. 

Nogle cykelryttere stillede spørgsmålstegn ved UCIs moralske ansvar samt arrangørerne af Tour of Poland. Før løbet var der en række hold, som advarede om at et sprint ned ad bakke mod målstregen potentielt kunne være farligt, men der blev ikke gjort noget ved det. Noget andet, som førte til vrede blandt cykelfællesskabet, er mangel på barrierer op mod målstregen. Korrekt beskyttelse ville sende ryttere tilbage på vejen, og de faldende cykelryttere fløj hurtigt igennem barrerne i Katowice. 

Journalister og bloggere, som dækker cykelsport, blev vrede over udelukkelsen. La Flamme Rouge-samfundet benyttede Twitter for at sætte spørgsmål ved en temaet om sanktion mod arrangører. Andre tweets foreslog, at det ikke er rimeligt at give en så hård udelukkelse til Groenewegen, mens andre, som ofte går over linjen, ikke engang bliver straffede. 

Richard Moore har en cykelpodcast som hedder “Ruling shameful”, der kan oversættes til den skamfuld afgørelse på dansk, og sportsjournalisten Orla Chennaoui satte fokus på denne erklæring i en retweet, som nævner kvaliteten af barrierebeskyttelse ved cykelløb. 

Jose Owen Morris mener, at cykelrytteren træffede en mental beslutning i løbet af et splitsekund, mens at arrangørerne havde flere måneder til at sikre sikkerheden på banen. 

Cillian Kelly, som også dækker cykelsporten, talte endda om straffen for US Postal-cykelryttere, som blev udelukket i seks måneder, selvom de løj i flere år om Lance Armstrong og hans dopingmisbrug. Det sammenlignes med den ni måneders udelukkelse af Groenewegen, på trods af at han samarbejdede fuldt ud med cykelforbundet. Cykelrytterne kom ikke mede en offentlig reaktion på UCI-afgørelsen.

Utydelige regler
Inner Ring-magasinet pointerede, at der ikke er klare regler for en straf i en situation, hvor cykelryttere afviger fra banen i forbindelse med et sprint. 

Det, der mangler i UCI-regelbogen, er hvordan arrangører sanktioneres for forholdene ved et løb. Der er ingen regler, som forhindrer et afsluttende sprint ned ad bakke, eller utilstrækkelige barrierer. Dog er der retningslinjer for barrierer, men intet betydeligt, som gør arrangørerne til en del af ansvaret for de alvorlige kvæstelser, som fandt sted i forbindelse med styrtet i Katowice.